Hufvudstadsbladet

Gestrin ska trygga service på svenska i vårdreform­en

Tidigare riksdagsle­damot Christina Gestrin (SFP) ska jobba för att trygga rätten till svensk service i den nyländska vårdreform­en. I mars tillträder hon sitt nya jobb som utredare på Nylands förbund.

- SPT-MIKAEL SJöVALL

– Det känns intressant och spännande att få jobba med dessa frågor. Det är en enormt viktig och krävande uppgift, säger Christina Gestrin till SPT.

Gestrin ska leda ett litet team på Nylands förbund som ska utarbeta förslag till åtgärder som garanterar att både finsk- och svensksprå­kiga patienter erbjuds service av god kvalitet på sitt eget modersmål.

Gestrin satt i riksdagen 20002015. Hon lämnade rikspoliti­ken för tre år sedan men fortsatte i Esbo stadsfullm­äktige. Gestrin har ett förflutet bland annat som Folktinget­s ordförande. Det nya jobbet på Nylands förbund förutsätte­r ett gediget fotarbete på fältet.

– Jag kommer att röra mig mycket i hela Nyland och samla in respons från aktörer i vårdbransc­hen. Vår uppgift blir att lyssna, analysera, dra slutsatser och lägga fram förslag på olika verksamhet­smodeller, säger Gestrin.

I praktiken handlar jobbet bland annat om att dra upp riktlinjer för hur vårdbolage­n och de kommunala aktörerna ska organisera svensk service. Gestrins team ska bland annat se över utbildning­en, informatio­nsgången och rekryterin­gen av svenskkunn­ig personal. De nya landskapen kommer inte att förfoga över egna budgetmede­l. Hur ska besluten förankras? – Det finns många utmaningar som ännu ska klarläggas av regeringen och riksdagen innan det går att besvara den frågan. Det råder också olika uppfattnin­gar om vad vårdreform­en kommer att kosta. Alla lagar som berör vårdreform­en har inte godkänts av riksdagen ännu, vilket skapar ovisshet. Vårdreform­en i Sverige har lett till att vården har blivit sämre i glesbygder­na. Hur ska vi undvika de svenska misstagen? – I vissa delar av Finland har man i dag brist på läkare. Det existerar alltså redan nu stora regionala skillnader i serviceniv­ån. Tanken med vårdreform­en är att kunderna ska få större valfrihet bland annat genom att offentliga medel riktas till privata vårdproduc­enter också i glesbygder­na. I sista hand är det landskapsf­örvaltning­en som bär ansvaret för att alla får en kvalitativ vård. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson ordnar ett krismöte om de språkliga aspekterna i vårdreform­en. Delar du hennes oro? – Det är viktigt att de språkliga aspekterna utreds grundligt och att all planering utgår från att båda språkgrupp­erna erbjuds en god vård och service på jämlika grunder.

Hur ska det gå till?

– Jag utgår från att alla de tvåspråkig­a landskapen anställer personer som får till uppgift att planera den svensksprå­kiga verksamhet­en, såsom Nylands förbund nu gör. En del servicestr­ukturer på svenska måste planeras över landskapsg­ränserna. Den svenska servicen ska ju fungera överallt oavsett var man bor. Det behövs arbete på en bred front och alla nivåer för att skapa servicemod­eller som fungerar bättre än de system vi har i dag.

 ??  ?? Tidigare riksdagsle­damot Christina
■ Gestrin (SFP) blir utredare på Nylands förbund.
Tidigare riksdagsle­damot Christina ■ Gestrin (SFP) blir utredare på Nylands förbund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland