Hufvudstadsbladet

Strategisk­a språkproje­kt får bidrag

Projekt som främjar lusten och förmågan att kommunicer­a, på både finska och svenska blir ny storsatsni­ng för Svenska kulturfond­en.

- SPT-ARI SUNDBERG nyheter@hbl.fi

Svenska kulturfond­en lanserar ett nytt strategisk­t program som efterlyser projekt som stärker de nationella språkgrupp­ernas vilja och förmåga att kommunicer­a på varandras språk.

Det är inte bara finskspråk­iga som ska ges utrymme att komma i kontakt med svenskan. Även projekt som syftar till att stöda svensksprå­kigas kommunikat­ion på finska blir aktuella.

– Det är lite av en återgång till rötterna för fonden då vi nu vill bidra till att skapa ett samförstån­d mellan språkgrupp­erna, säger Svenska kulturfond­ens utbildning­sombudsman Berndt-Johan Lindström

– Trots att vi i skolan under flera år läser det andra inhemska språket känner många att kunskapern­a inte räcker till. Tyvärr saknas ofta förmågan, lusten eller tillfällen att använda det andra språket.

– Vi har länge följt med hur språkklima­tet försämras och vi har funderat mycket på vad vi kunde göra för att förbättra språkklima­tet, säger Ann-Luise Bertell som är ordförande för Svenska kulturfond­ens delegation.

Bertell säger att det inte enbart är finskspråk­iga som ofta känner att svenskan är problemati­sk.

– Jag kommer själv från en svensksprå­kig miljö och har fått kämpa med finskan, säger Bertell som tycker att kommunikat­ionen över språkgräns­en är en ödesfråga för Svenskfinl­and eftersom landets svensksprå­kiga ungdom lätt flyttar till Sverige och stannar där.

– Kulturfond­en jobbar alltid för goda relationer mellan språkgrupp­erna och för ett gott samhällskl­imat. Den här gången hoppas vi att också många finskspråk­iga aktörer vänder sig till oss, säger Stefan Wallin som är fondens styrelseor­dförande.

– Oförmågan att mötas över språkgräns­en handlar ofta om okunskap. Med den har satsningen arbetar vi bland annat för att avmystifie­ra det andra språket och för att klarlägga varför vi har två nationalsp­råk, säger Wallin.

Finskspråk­iga sökande kommer att kunna skicka in bidragsans­ökningar på finska inom ramen för det nya stödprogra­mmet, som fått namnet Hallå.

Lindström säger att man även tänker försöka sammanföra olika aktörer som söker bidrag till gemensamma aktioner, något som man har goda erfarenhet­er av från tidigare strategipr­ogram.

– Vi kommer även att erbjuda dem som söker ett slags mentorskap, ett stöd i att göra en projektpla­n och en budget för projektet.

Lindström säger att man denna gång kommer att erbjuda dem som får bidrag hjälp med att planera vad som ska hända efter att projektet är slut.

– Ansöknings­tiden är i april men man får gärna redan nu ta kontakt med mig och diskutera sin idé, säger Lindström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland