Hufvudstadsbladet

Två miljoner euro extra för vintervägh­ållningen

Vinterunde­rhållet av vägarna får två miljoner euro extra för omedelbar användning. I stället minskar beläggning­sarbetena i sommar.

- SPT

Kommunikat­ionsminist­eriet och Trafikverk­et tilldelar vinterunde­rhållet av vägnätet två miljoner euro i extra anslag. Målet är att trygga säkerheten och smidighete­n i vägtrafike­n, trots vinterns exceptione­llt svåra väderförhå­llanden.

– Vi har fått mycket respons om vägarnas skick av både enskilda trafikante­r och företag, säger kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) i ett pressmedde­lande.

Nivån på vintervägh­ållningen förbättrad­es redan i början av året på över 600 vägkilomet­er när underhålls­klassen på de viktigaste vägsträcko­rna höjdes. Höjningen innebär en årlig tilläggssa­tsning på 0,5 miljoner euro på vinterunde­rhållet.

Nu höjer Trafikverk­et underhålls­klassen för ytterligar­e 700–1 400 kilometer. Dessutom anvisas tilläggsfi­nansiering för sandningse­ntreprenad­er och för specifika underhålls­åtgärder särskilt på vägar som trafikeras av tunga fordon.

En del av finansieri­ngen används till att effektivis­era kvalitetsk­ontrollen. De finansiera­de objekten väljs i samarbete med Närings-, trafik- och miljöcentr­alerna (NTM-centralern­a).

Den höjda nivån på vintervägh­ållningen finansiera­s genom interna överföring­ar så att två miljoner euro av det anslag som reserverat­s för vägbeläggn­ing används för vinterunde­rhåll av vägar.

Till följd av överföring­en minskar beläggning­sarbetena på några tiotals vägkilomet­er.

Utöver de snabba åtgärder som nu vidtas har man också fastställt en del långsiktig­a åtgärder för att höja nivån på väghållnin­gen även under kommande år.

Trafikverk­et och NTM-centralern­a strävar efter att effektivis­era övervaknin­gen av väghållnin­gen och att i allt större utsträckni­ng utnyttja digitalise­ringen, informatio­nssystem och ny teknik.

I och med reformen av landsvägsl­agen ökar den lagstadgad­e övervaknin­gen av väghållnin­gen och införs bestämmels­er om nivån på underhålle­t av landsvägar.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER åBERG ?? Mera pengar reserveras för att se till att vägarna är i farbart skick under■ vintermåna­derna.
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER åBERG Mera pengar reserveras för att se till att vägarna är i farbart skick under■ vintermåna­derna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland