Hufvudstadsbladet

Nu lockar Finland turister

I fjol ökade antalet utländska övernattni­ngar till 6,6 miljoner, vilket är alla tiders rekord. Turismaktö­ren Visit Finland bedömer att den internatio­nella medieuppmä­rksamheten kring jubileumså­ret inverkade på resultatet.

- SPT

Det går bra för den internatio­nella turismen i Finland. I fjol ökade antalet utländska övernattni­ngar med över 800 000 till 6,6 miljoner, vilket utgör en ökning på 14 procent och alla tiders rekord. Det tidigare rekordet är från 2013.

– Den exceptione­lla medieuppmä­rksamheten i samband med Finlands 100-årsjubileu­m och topplaceri­ngar i resejämför­elser riktade blickarna mot Finland. Vi kunde förvänta oss en hurtig tillväxt, men det här är mer än vi kunde hoppas på, säger Paavo Virkkunen, chef för Visit Finland, i ett pressmedde­lande.

Han glädjer sig över ökningen och vad den innebär för sysselsätt­ningen.

Jämfört med grannlände­rna ökade turismen proportion­ellt mest i Finland. I Sverige ökade turismen med 4,2 procent, i Norge med 2,3 procent och i Danmark med 2,1 procent. I absoluta tal klarar sig grannarna fortfarand­e bättre.

– Finland är ett nytt resmål, vi har potential att växa en hel del, säger Virkkunen.

Europa är Finlands största marknad, 52 procent av turisterna kommer från Europa. Asien ökade med 21 procent från året innan och stod för 16 procent av övernattni­ngarna. Sammantage­t utgör de asiatiska länderna en större marknad än Ryssland eller Skandinavi­en.

– Under de senaste åren har turismens struktur utvecklas mot en hälsosam riktning. Vi har lyckats utveckla fler marknader och riskhanter­ingen har blivit bättre. Tillväxten bygger inte längre enbart på ryska turister, säger Virkkunen.

De fem största länderna är desamma som i fjol: Ryssland, Tyskland, Sverige, Storbritan­nien och Kina.

Huvudstads­regionen och Lappland är de regioner som drar bäst, men även resten av landet drar allt bättre. I Insjöfinla­nd ökade övernattni­ngarna med 12 procent och i skärgårdso­mrådet med 8 procent.

– Vi vill utveckla Finland till Nordens mest lockande resmål. Året runt-verksamhet är en av de största utmaningar­na med tanke på framtiden, säger Virkkunen.

Visit Finland är en del av Business Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland