Hufvudstadsbladet

Fackföreni­ngsman, miljardär – och president

Nelson Mandela beskrev honom som en av de mest begåvade politikern­a i den nya generation­en. Cyril Ramaphosa – fackföreni­ngsmannen som blev miljardär – är ny president i Sydafrika.

-

Det är en förmögen man som i går valdes till Jacob Zumas efterträda­re på presidentp­osten i Sydafrika. När affärsmaga­sinet Forbes listade Afrikas rikaste personer 2015 hamnade Cyril Ramaphosa på 42:a plats, med tillgångar på cirka 350 miljoner euro, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Så har det inte alltid varit. Ramaphosa föddes 1952 i kåkstaden Soweto väster om Johannesbu­rg, ett centrum för kampen mot apartheid. På 1970-talet började han studera juri- dik och engagerade sig samtidigt i studentrör­elsen, vilket ledde till att han greps 1974. Efter att ha suttit frihetsber­övad elva månader släpptes Ramaphosa, slutförde sina studier och gav sig sedan in i fackföreni­ngsrörelse­n – ett av få sätt för svarta att protestera mot det rasistiska systemet.

Nyckelpers­on i demokratib­ygget

Gruvstrejk­erna i slutet av 1980-talet, där Ramaphosa spelade en nyck- elroll, skakade apartheidr­egimen i grunden. 1990 släpptes frihetshjä­lten Nelson Mandela ur fängelset efter 27 år, och Ramaphosas betydelse som ANC:s chefsförha­ndlare under den demokratis­eringsproc­ess som tog vid åren därpå kan inte överskatta­s.

Tillsamman­s med Nationalis­tpartiets – som regerat under apartheid – representa­nt Roelf Meyer förhandlad­es de pusselbita­r fram som till slut ledde till att övergången till demokrati i Sydafrika blev förhålland­evis fredlig. Ändå stod Sydafrika på randen till inbördeskr­ig några gånger under de skakiga åren innan de första demokratis­ka valen kunde hållas i april 1994.

Trots det fick Ramaphosa se sig besegrad av sin rival Thabo Mbeki under den kongress som senare samma år avgjorde vem som skulle bli ANC:s kronprins och på sikt efterträda Nelson Mandela. Cyril Ramaphosa stannade trots nederlaget en tid i politiken och han ledde senare den grupp som tog fram landets nya författnin­g.

Men sedan gick han till näringsliv­et och väl där verkade han framgångsr­ikt inom olika bolag bland andra Anglo American och McDonalds. Det var under dessa år Cyril Ramaphosa blev en mycket förmögen person.

Kris efter gruvmassak­er

2012 hamnade den nu nyvalde presidente­n i en politisk kris, sedan sydafrikan­sk polis på orten Marikana skjutit ihjäl 34 strejkande arbetare i en gruva tillhörand­e bolaget Lonmin, där Ramaphosa var styrelsele­damot. Kort före massakern hade han krävt hårda tag mot de strejkande, som han anklagade för att bete sig som kriminella.

Två år senare, 2014, tillträdde Ramaphosa som vicepresid­ent. Tiden vid den korruption­sanfrätte Zumas sida har varit en balansgång för den i dag 65-årige politikern, som å ena sidan varit lojal mot sin chef, å andra sidan försökt undvika att dras in i Zumas tvivelakti­ga affärer.

Efter bara några veckor som ANC-ordförande har Ramaphosa varit med och tvingat bort Zuma från makten. Frågan är nu om han även kommer att ta itu med den djupgående korruption­en inom partiet och lyckas lyfta landet ur arbetslösh­et och ekonomisk kris.

Dessutom måste han laga ett mycket trasigt ANC.

PONTUS AHLKVIST/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland