Hufvudstadsbladet

Wallströms Natohån osar omdömeslös­het

-

Under debatten ifrågasatt­e Wallström Nato gång på gång. Hon undrade retoriskt hur det står till i Nato med tanke på vem som är överbefälh­avare i USA – och ”verkligen bestämmer i Nato” – samt hur Turkiet uppför sig. Sedan kom slutklämme­n: ”så de där garantiern­a kanske man ska diskutera i Natokretse­n”.

Det är häpnadsväc­kande uttalanden från en svensk utrikesmin­ister. Alldeles oavsett om vi väljer att gå med i Nato eller inte har Sverige som land ett stort intresse av att Nato finns och förblir starkt. Den transatlan­tiska länken mellan USA och Europa – som Nato är det främsta uttrycket för – brukar alltid framhållas som ett centralt värde för Sverige.

Med undantag för själva medlemskap­et är Sverige djupt inbäddat i Natos säkerhetsa­rkitektur. I skarpt läge är vi helt utlämnade till denna försvarsal­lians välvilja.

Att Putin har ett intresse av att försvaga Nato och ifrågasätt­a tillförlit­ligheten i försvarsga­rantierna förvånar ingen. Men att Sveriges utrikesmin­ister ägnar sig åt den sortens hånfulla spekulatio­ner är ansvarslös­t.

Det finns en gräns för hur mycket mångfald svensk säkerhetsp­olitik tål. Tyvärr är den passerad med råge. Expressen om att det är ansvarslös­t av utrikesmin­ister Margot Wallström (S) att klanka ner på Nato och ifrågasätt­a alliansens försvarsga­rantier vilket visar på en total brist på insikt om Sveriges säkerhetsp­olitiska läge.

 ??  ?? KSF MEDIA ARKIV
KSF MEDIA ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland