Hufvudstadsbladet

Sälj inte vapen till galningar

-

Från riksdagens talarstol läste Margot Wallström upp årets utrikesdek­laration. Det var en genomarbet­ad och välskriven genomgång av allt från Sveriges säkerhetsp­olitiska doktrin till spaningen att det finns fyra gånger fler artiklar om män än kvinnor på Wikipedia.

”Över hela världen är kvinnor förbisedda vad gäller resurser, representa­tion och rättighete­r.

Det är den enkla anledninge­n till att vi driver en feministis­k utrikespol­itik. Med full kraft, över hela världen.” sa utrikesmin­istern.

Det låter utmärkt, men vän av ordning måste ändå fråga sig vad ”full kraft” betyder i praktiken. För samtidigt som riksdagen diskuterar feministis­k utrikespol­itik kunde Aftonblade­t avslöja en stor vapenaffär med Filippiner­na. Duterte är i varje fall inte feminist. – Skjut kvinnliga rebeller i vaginan. Då blir de värdelösa, sa Rodrigo Duterte i ett tal till armén i förra veckan.

Problemet verkar vara att någon på regeringsk­ansliet blandat ihop Sveriges intressen med försvarsjä­tten Saabs.

Men det är också avgörande att vår utrikesoch säkerhetsp­olitik är trovärdig och att vi lever som vi lär. Där brister det. Aftonblade­t Anders Lindberg om att Sverige inte kan exportera vapen till uppenbara galningar och samtidigt stå i främsta linjen för demokrati, mänskliga rättighete­r och nedrustnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland