Hufvudstadsbladet

Inte längre en fyra

- MARCUS LINDQVIST

● Krista Pärmäkoski har blivit kvitt sitt rykte som den eviga fyran – med besked. VM-silvret var bara inledninge­n på ett nytt kapitel i en storslagen karriär.

● Det är lätt att glömma att Pärmäkoski bara är 27. Hon har många framgångsr­ika år och stora mästerskap framför sig. Tillsamman­s med tränaren Matti Haavisto har hon byggt sin form långsiktig­t och konsekvent. Det har inte gett snabb utdelning, fast Pärmäkoski överraskad­e redan i Oslo 2011. På sikt tror jag hon kommer att vinna 15–20 VM- och OSmedaljer,stafettmed­aljer medräknade.

Förvånansv­ärt och beundransv­ärt hur svenskarna behärskar det här med att toppa formen till mästerskap. Charlotte Kallas guld, Stina Nilssons guld, Sebastian Samuelsson­s silver – och i går Hanna Öbergs guld. Om bara finländarn­a hade den förmågan.

● Jag undrar förstås hur det hade gått om Therese Johaug varit med i OS. Skulle hon ha varit lika överlägsen som hon varit under de föregående åren? Skulle Finlands saldo varit ett brons i det här skedet av OS? Svårt att säga. En hel bunt med ryssar är förstås också avstängda från OS, med all orsak.

På tal om dem som inte är med, så skidade Anne Kyllönen till en mycket enkel seger på 5 kilometer klassiskt i Kuhmo förra helgen. Jag har fortfarand­e lite svårt att förstå varför hon inte rymdes med i OSlaget. Hon uppfyllde kriteriern­a minst lika mycket som många andra i OS-laget. Toppidrott­schefen Mika Kojonkoski­s förklaring var att hon ändå inte skulle få starta på en enda sträcka. Varje land får ställa upp med fyra deltagare.

I gårdagens 10 kilometer deltog Finland med tre skidåkare, då Kerttu Niskanen dragit sig ur och vare sig Johanna Matintalo eller Aino-Kaisa Saarinen var sugna på ett fristilslo­pp. Kyllönen hade förstås inte varit i närheten av täten, men lite pinsamt är det. Åtminstone i skenet av att skidåkarna tog fem VMmedaljer i Lahtis och hittills har vunnit två av tre blåvita OS-medaljer i Pyeongchan­g.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Krista Pärmäkoski har ännu många framgångsr­ika år framför sig.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Krista Pärmäkoski har ännu många framgångsr­ika år framför sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland