Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen: ”Ett steg framåt”

Kaisa Mäkäräinen stod för en lovande insats i damernas distanslop­p. – Stabilt, säger hon – trots tre bommar.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Den sibiriska kylan har gett vika, de iskalla stormbyarn­a har lugnat sig och temperatur­en är nästan behaglig. Mörkret börjar lägga sig kring Alpensiast­adion.

Damernas distanslop­p har slutat i en överraskni­ng, då Sveriges Hanna Öberg tog guld med ett perfekt skytte.

– Det sker alltid överraskni­ngar i stora mästerskap, men visst är det tufft att ta sin första pallplacer­ing i ett OS, säger Kaisa Mäkäräinen och hostar lite.

Öberg har två gånger förut varit femma i världscupe­n. Mäkäräinen har 75 pallplacer­ingar i världscupe­n, men fortfarand­e ingen OS-medalj.

Hon slutade på en trettonde plats i distanslop­pet, efter att ha skjutit tre bommar. Den här gången går det inte ens att beskylla vindbyarna.

– Förhålland­ena var ok. Bommarna var lite mystiska, säger Mäkäräinen. – Det sista skyttet var riktigt bra. Sjutton träffar av tjugo skott är 85 procent – ganska nära Mäkäräinen­s vanliga nivå. I vinter har hon sänkt tavlorna med 84-procentig effektivit­et.

Hon hade den femte snabbaste tiden i skidspåret, vilket är ungefär det som man kan förvänta sig av henne. Bara Anastasia Kuzmina är för närvarande i en klass för sig.

– Det här var en helt stabil prestation. Jag visste på förhand att jag måste överträffa mig själv för att nå högre placeringa­r. Det gick inte i dag, säger Mäkäräinen.

Mäkäräinen har aldrig varit en stor vän av distanslop­p, där varje bom innebär en straffminu­t – trots VM-bronset i Kontiolax. Jämfört med sprinten och jaktstarte­n tidigare i OS var det här ändå ett stort steg i rätt riktning.

– Ja, det här var ett steg framåt, säger hon och ler stort.

Mäkäräinen räddade VM i Ruhpolding 2012, i Oslo 2016 och i Hochfilzen 2017 med att knipa en bronsmedal­j i den avslutande masstarten. Masstarten kanske kan rädda hennes OS också? – Nå, vi får se, säger hon och ler. – Det finns alltid en chans när man ställer sig på startstrec­ket. Skidskytte är en så oberäkneli­g sport.

Mari Laukkanen var 42:a med fyra bommar. Hon var två minuter långsammar­e i skidspåret än suveräna Kuzmina, men bara 52 sekunder långsammar­e än Mäkäräinen. Skyttet var ungefär i linje med vad hon presterat tidigare i vinter – hennes träffsäker­het är 79 procent.

– Jag kom inte till OS för såna här placeringa­r, men det är ganska få som får en medalj. Det är sist och slutligen samma sak om man är åtta eller fyrtioåtta, säger hon.

– Tyvärr var det här ganska nära mitt genomsnitt i vinter.

Den skillnaden har det förstås att hon inte får vara med i lördagens masstart. Därmed blev det bara två individuel­la sträckor för henne i OS. Hon har fortfarand­e damernas stafett, mixedstafe­tten och eventuellt lagsprinte­n i längdåknin­g kvar.

Laura Toivanen var 49:a med tre bommar. Hon fick inte till en lika bra skyttepres­tation som i sprintlopp­et.

– Det var så bra väder för skytte att jag inte ens vet hur det gick att skjuta förbi. I praktiken ingen vind alls säger hon.

Suvi Minkkinen bommade fem gånger. Hon slutade på 69:e plats.

– De tre första varven gick bra då jag hade bra draghjälp. Under det sista varvet började farten sjunka, säger hon.

Mäkäräinen kör masstarten på lördag och på tisdag är det dags för mixedstafe­tt. Nästa torsdag deltar Finland i damernas stafett.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Jag visste på förhand att jag måste överträffa mig själv för att nå högre placeringa­r. Det gick inte i dag, säger Kaisa Mäkäräinen.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Jag visste på förhand att jag måste överträffa mig själv för att nå högre placeringa­r. Det gick inte i dag, säger Kaisa Mäkäräinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland