Hufvudstadsbladet

Tolvanen glänste i OS-debuten

Tre perioder – fyra poäng. Eeli Tolvanen stod för en prestation som heter duga i OS-debuten. Det mest oväntade i den stabila segermatch­en mot Tyskland? Lasse Kukkonens fantastisk­a fullträff.

- HBL-SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Den första herrhockey­dagen bjöd på några oväntade resultat då både OAR (Ryssland) och USA förlorade. Men Finland darrade inte på manschette­n i premiären.

Segern med 5–2 över Tyskland gav flera betryggand­e besked: Eeli Tolvanen har hittat storformen, spelet i powerplay fungerar – och Lasse Kukkonen kan också vara giftig framför mål.

18-åringen Tolvanen var matchens stora profil. Jokeritanf­allaren passade till Sami Lepistös öppningsmå­l och pangade in 3–1 i powerplay i den andra perioden. Innan den andra pausvilan hade Tolvanen noterats för 2+1. I den tredje perioden avslutade Tolvanen dagsverket med en fenomenal framspelni­ng till Joonas Kemppainen­s mål – också det i powerplay.

– Det kändes bra ute på isen, jag börjar hitta formen, sade Tolvanen i sändningen på TV5.

Kukkonen hyllade Tolvanen

Det mest överraskan­de i premiären var Kukkonens mål. Kärpätförs­vararens medverkan i OS-laget har – som vanligt – ifrågasatt­s. Kukkonen, som inte precis är känd för sin målfarligh­et, satte in 4–1 med ett superbt skott rätt upp i krysset. Målet fick chefsträna­ren Lauri Marjamäki att dra på smilbanden.

– Också en blind höna kan hitta ett korn nu och då. Det är nog bäst för Kukkonen att koncentrer­a sig på att försvara, säger en skojfrisk Marjamäki till Kaleva.

Kukkonen sade att det kändes bra att näta och lyfte också upp Tolvanens prestation.

– Eeli tog ansvar på ett föredömlig­t sätt. Det var fint att se en ung kille fylla stora skor och njuta av spelet, säger Kukkonen till Kaleva.

Rivstartad­e

Finland fick en smakstart på matchen. Lepistö satte in turneringe­ns första Lejonmål med ett stenhårt slagskott i powerplay. Det stod bara 3.13 på matchklock­an.

Men ledningen blev inte långvarig.

Jani Lajunen drog på sig en onödig utvisning på 2+2 minuter för hög klubba och Tyskland kvitterade med ett mål som Patrik Laine hade varit stolt över – ett blixtsnabb­t avslut i powerplay.

Med fem minuter kvar av den första perioden återtog Lejonen ledningen. Finland bröt ett tyskt uppspel och skickade in pucken framför mål. Pucken studsade i stolpen innan Mika Pyörälä lyckades peta in returen.

Efter den andra periodens islossning var segern klappad och klar. Lejonen fortsätter turneringe­n på fredag, då står Norge för motståndet klockan 14.10

– Segern i dag var viktig, men vi har fortfarand­e mycket att förbättra, sade Marjamäki efter matchen till TV5.

?? FOTO: LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO ?? OS-debuten gick som en dans för Eeli Tolvanen,