Hufvudstadsbladet

Damlejonen körde över OAR – Sverige väntar i kvartsfina­l

Även hockeydame­rna gav glädjande besked i går. Förstakedj­an med stjärnan Michelle Karvinen har börjat leverera och spelet i powerplay fungerar som smort. Det bådar gott inför de avgörande matcherna.

- Hbl–sPt / sebastian backman

Både Finland och OAR (Ryssland) hade förlorat mot Kanada och USA inför den avslutande gruppspels­matchen i Pyeongchan­g. Finland var favorittip­pat i matchen och visste att en seger skulle bädda för ett kvartsfina­lmöte mot Sverige.

Efter en trevande matchinled­ning gick Finland upp i ledning tack vare Luleåduon Jenni Hiirikoski­s och Michelle Karvinens samspel i powerplay. Hiirikoski passade och Karvinen pangade in öppningsmå­let från distans.

Några minuter senare – i början av den andra perioden – satte Karvinen in 2–0 i powerplay. OAR var knockat och hade ingen chans att resa sig. Riikka Välilä satte den sista spiken i kistan då hon gjorde 3–0 i slutet av den andra perioden. Matchen slutade 5–1 – en promenadse­ger för Finland.

– Det här var en självförtr­oendehöjar­e och jag är nöjd över vårt spel. Det var en viktig seger, även om turneringe­n först börjar i övermorgon, säger Finlands chefsträna­re Pasi Mustonen till Yle.

Islossning­en var välkommen med de viktigaste matcherna runt hörnet. Finland möter antagonist­en Sverige i kvartsfina­l. I OS i Sotji för fyra år sedan tog Sverige en sensatione­ll kvartsfina­lseger över Finland. I morgon har Damlejonen chans till revansch.

– Det gäller att inte blicka bakåt utan framåt, säger Minnamari Tuominen till Yle.

– Förlusten i Sotji intressera­r mig inte det minsta, säger Mustonen.

OAR ställs mot Schweiz i kvartsfina­l. Kanada och USA går direkt till semifinal.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Michelle Karvinen och Jenni Hiirikoski får möta Sverige i kvartsfina­l.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Michelle Karvinen och Jenni Hiirikoski får möta Sverige i kvartsfina­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland