Hufvudstadsbladet

Romar långt från täten

Aksel Lund Svindal har haft stora skadeprobl­em de senaste åren. Men veteranen kan fortfarand­e när det gäller. Svindal fick till ett kanonåk i störtloppe­t och ordnade Norges första OS-guld i discipline­n.

- HBL-SPT-TT / JENS BORNEMANN

Svindal tog guld i super-G, silver i störtloppe­t och brons i storslalom i Vancouver. Men den norske fartspecia­listen har haft stora skadebekym­mer de senaste åren och lyckades inte ta medalj i Sotji för fyra år sedan.

Nu är veteranen tillbaka högst upp på den olympiska prispallen.

Herrarnas störtlopp är en av flera grenar som fått flyttas fram på grund av de hårda vindarna i Pyeongchan­g. När tävlingen till slut kunde genomföras vann Svindal med tolv hundradela­rs marginal till landsmanne­n Jansrud. Schweizisk­e världscupl­edaren Beat Feuz kom trea, 18 hundradela­r efter Svindal.

Norska OS-guld är ingen nyhet på herrsidan. Svindal hade till exempel sedan tidigare ett OS-guld i super-G från Vancouver 2010. Men störtloppe­t har hittills gäckat norrmännen.

Kjetil André Aamodt tog silver i Lillehamme­r 1994, Lasse Kjus tog silver både i Nagano 1998 och Salt Lake City 2002. Därefter tog Svindal själv silver i Vancouver 2010, innan Kjetil Jansrud fick nöja sig med bronset i Sotji för fyra år sedan.

Men till slut blev det också ett guld – i Svindals sista OS. Aksel Lund Svindal, 35, är därmed den äldste som hittills vunnit ett alpint OS-guld på herrsidan.

Andreas Romar hade ingen lyckad dag i störtloppe­t. 28-åringen fick till slut nöja sig med en 31:a plats – han förlorade 3,53 sekunder mot segraren Svindal.

– Jag är definitivt inte nöjd men det gick bättre än i den alpina kombinatio­nen, säger Romar till Yle.

– Mitt åk var helt ok men jag orkade inte forcera. Formen räckte inte längre än det här i dag.

I dag kör Romar super-G – en tävling han ser fram emot.

– Jag har inget att förlora, säger Vasaåkaren efter en 24:e och en 31:a plats i Pyeongchan­g.

 ?? SCHMIDT
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ROBERTO ?? Andreas Romar lyckades inte i störtloppe­t.
SCHMIDT FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ROBERTO Andreas Romar lyckades inte i störtloppe­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland