Hufvudstadsbladet

Nu kan Shiffrin åka utan press

Ett guld är klart. Men Mikaela Shiffrin har fler i sikte. Till att börja med i fredagens slalom. – Nu kan jag åka utan press, säger 22-åringen.

- HBL-SPT-TT / JENS BORNEMANN

Mikaela Shiffrin satte sig ner i snön i målfållan, med tårarna rinnande.

Till skillnad från slalomen, en gren som hon känner sig oerhört bekväm i, är det lite hatkärlek över förhålland­et till storslalom. Det är ett OS-guld som smäller högt.

– Det är inget nytt att jag kämpar lite i storslalom. Det har alltid varit en gren där jag måste jobba mer, säger 22-åringen.

Shiffrin slog igenom som slalomåkar­e för fem år sedan. Men den amerikansk­a supertalan­gen har redan från början varit öppen med att hon vill mer än så. Storslalom­en är ett steg på vägen, den här säsongen har hon dessutom börjat lägga till fartgrenar­na på allvar.

Redan när hon tog OS-guldet i slalom i Sotji för fyra år sedan bestämde sig Mikaela Shiffrin för att hon skulle vara ännu bättre i nästa OS. Men fem guld, som hon spontant önskade sig då, ser ut att bli en omöjlig målsättnin­g även om allt talar för att hon tar hand om även dagens OS-guld i slalom.

Vädret har stökat till det alpina programmet och redan på lördag är det dags för nästa gren, superG:n.

– Jag har inte fattat några stora beslut än, men jag tror inte att jag kommer att köra super-G:n, säger Shiffrin.

– Jag behöver den dagen för lite vila före störtlopps­träningarn­a och störtloppe­t och kombinatio­nen.

Mikaela Shiffrin kan nu köra mer avslappnat efter att ha tagit ett första guld.

– Det är aldrig lätt. Men, visst. Det är skönt att veta att vad jag än gör efter i dag kommer jag att åka härifrån det här OS:et med något, säger amerikansk­an.

– Jag visste att jag skulle kunna få med mig något från flera discipline­r. Men det hade lika gärna kunna bli inget. Nu kan jag åka utan press.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / MARTIN BERNETTI ?? Mikaela Shiffrin jublar efter att ha tagit OS-guld i storslalom.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / MARTIN BERNETTI Mikaela Shiffrin jublar efter att ha tagit OS-guld i storslalom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland