Hufvudstadsbladet

Real visade än en gång sin storhet

-

● Unai Emerys uttryck och minspel gick inte att ta miste på. Tyckte mig se ordet puta smyga sig över hans läppar efter att Marcelo via Marquinhos ben gjort 3–1 till Real i en match där PSG sumpade sina chanser att sänka de mesta mästarna.

Förra året blev det 1–6 på Camp Nou och respass i åttondelen, nu har Emery knappt tre veckor på sig att fundera ut en fungerande taktik till returen på Parc des Princes. Knappt tre veckor på sig att rädda sig kvar på jobbet.

● Spelarna avgör hur matcherna slutar. Tränarnas uppgift är ett skapa en taktik som fungerar och att matcha de spelare som är mest taggade och mogna nog åt att ta sig uppgiften an.

Emery fick sig en lektion i matchcoach­ning av Zinedine Zidane. Då matchen stod och vägde inför de avslutande 25 minuter var det fransmanne­n som visade prov på fingertopp­skänsla. Emery stod som paralysera­d vid sidlinjen, kanske stod han och drömde om en mustig fiskgryta i hemstaden Hondarribi­a?

Zidanes byten där Gareth Bale, Lucas Vazquez och i synnerhet Marco Asensio kom in förändrade matchbilde­n och avgjorde dusten. Emery tog ut Edinson Cavani med 25 minuter kvar och satte in Thomas Meunier. Om Cavani hade skadekänni­ng, han var osäker på start, var det motiverat. Annars var det helt fel psykologis­k signal att ge sina spelare. Julian Draxler ersatte den arme Giovani Lo Celso efter 2–1 men då var det för sent.

Man ska givetvis vara försiktig att hänga ut en enskild spelare men en kille som definitivt inte var sin uppgift mogen var Lo Celso. En 21-årig argentinar­e från Lionel Messis hemstad Rosario. Där tar likheterna slut med den store Messi för det var tjänstefel av Emery att ge den vilsne gauchon 84 minuter på Santiago Bernabeu.

● Real Madrid kom till avspark med en blytung säsong i benen, tekniska nummer och artisteri med sedvanliga dumheter, var redan varnad och fick ett domslut emot sig för att ha filmat. Det borde ha renderat ett andra gult kort och avstängnin­g i returen men där tröt Rocchis civilkurag­e. Illa om namnet på ryggen ger dylika friheter.

● 2–1 satte Ronaldo med knäet och 3–1 kom av matchens man, Marcelo. Den sistnämnda hör också till den kategori spelare som trivs då insatserna höjs. Precis som Cristiano Ronaldo och PSG:s evigt unga kantspring­are Dani Alves.

3–1 ger givetvis Real ett hyfsat utgångsläg­e returen i Paris. 2–0 räcker för PSG men att Los Merengues skulle gå mållösa på Parc des Princes känns osannolikt. Kan bli en sällan skådad holmgång då. Den första akten var mer än lovande.

Det finns klubbar med mindervärd­eskomplex och prestation­sångest insytt i klubbemble­met och så finns det klubbar med framgången­s DNA rinnande i blodådrorn­a. Till den sistnämnda kategorin hör Real Madrid. För att få veta till vilken kategori PSG egentligen hör hemma i tvingas vi vänta några veckor till.

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GABRIEL
BOUYS ?? Vamos! Sergio Ramos skriker ut sin glädje.
FOTO: LEHTIKUVA/GABRIEL BOUYS Vamos! Sergio Ramos skriker ut sin glädje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland