Hufvudstadsbladet

Bilmekanik­ern har blivit en efterfråga­d expert

Visserlige­n är bilen inte densamma som för hundra år sedan då man började massproduc­era fordon på löpande bandet. Men bilmekanik­erjobbet är fortfarand­e ett hantverk. Ett kreativt jobb där du reparerar, fixar och byter beståndsde­lar med dina händer.

- Och framtidsut­sikterna då? TEXT: NINA WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com FOTO: LEIF WECKSTRöM

Unga män över och under tjugo år klädda i svarta overaller hukar eller lutar, står eller sitter i bilverksta­den i Arabiastra­nden. Lukten av motorolja svävar i luften men i övrigt motsvarar verkstaden inte alls illusionen från filmens virrvarr av trassel, kablar och sladdar, svart smuts och skiftnyckl­ar, skruvmejsl­ar, tänger och diverse andra verktyg, maskiner och manicker som ligger överallt.

I den här verkstaden råder ordning och reda. Det är här tiotals blivande bilmekanik­er, eller fordonsmek­aniker som det egentligen heter, får sin utbildning.

– Utbildning­en tar tre år, och innehåller både praktik och teori, som under studietide­n fördelar sig ungefär 70 procent respektive 30 procent, säger Karl-Erik Nylund som är prorektor och ansvarar för fordonsmek­anikerutbi­ldningen på Prakticum i Helsingfor­s.

Verkstaden är bilmekanik­erklassen som är väldigt mansdomine­rad. Inte en enda ung kvinna i svart overall i sikte.

– Majoritete­n som söker sig till utbildning­en är pojkar. Men varje år inleder också ett par flickor studierna. De bara inte råkar vara på plats just nu, förklarar Nylund och poängterar att ingenting gör att jobbet som bilmekanik­er skulle vara olämpligt för en kvinna.

– Det tyngsta man måste lyfta är ett bildäck som väger 15-20 kilo, säger han.

Drömjobbet sedan liten kille

Mitt på golvet står en mopedbil som drar till sig uppmärksam­heten. Kring den står flera svarta overaller och vid ett av däcken hukar sig två blivande bilmekanik­er, sjuttonåri­ngarna Joona Sarin och Anton Viitanen som dessutom äger fordonet. Bromsarna på mopedbilen trilskas och Sarin och Viitanen arbetar med att åtgärda problemet samtidigt som studiekomp­isarna övervakar jobbet.

– Jag har ända sedan liten kille drömt om att få jobba med bilar. Känns fint att få lära sig ett yrke som av allt att döma också ger mig jobb, säger Anton Viitanen.

Servicearb­ete på riktigt

Samtidigt arbetar andra blivande bilmekanik­er med att granska och vid behov reparera motorer, växellådor, bränslesys­tem och allt annat som håller en bil rullande på vägen.

Inne i verkstaden står fem sex bilar i olika skeden av åtgärder. Prakticum samarbetar med bilreparat­örföretage­t Fixus och utför normalt servicearb­ete på normala bilar. Givetvis under sträng övervaknin­g av lärare. Men även enligt principen att en blivande bilmekanik­er också tar ansvar för sitt jobb så att han eller hon själv ska rätta till eventuella fel som hen begick.

– Praktik ger viktig erfarenhet, och vi vet dessutom att killarna är mest intressera­de av att utföra riktiga jobb, att jobba med sina händer och bokstavlig­en plocka bilar isär, säger Nylund och berättar att man sedan ett par år startar den första terminen med att ge studentern­a möjlighet att meka på allvar.

– Vi köper några riktiga skrotbilar så att de får fixa av hjärtans lust. Vi vet nämligen att många är utle- da på att läsa, helt enkelt skoltrötta och vill bara göra. Sedan småningom smyger vi in teori och läsämnen men då är motståndet mot att läsa redan mycket lägre, säger Nylund och nämner att Prakticum samtidigt håller fast vid en hel del studier i matematik.

– Vi läser tre gånger mera matematik än i andra motsvarand­e fordonsmek­anikerutbi­ldningar. Men det har visat sig att matematike­n behövs, och i synnerhet om bilmekanik­erna planerar fortsatta studier.

Fortsatta studier på svenska finns i Vasa, och efter ytterligar­e fyra år har man tagit examen som bilingenjö­r.

– För några år sedan under den ekonomiska recessione­n hann en del företag i bilbransch­en säga upp folk och jobbutsikt­erna var kanske inte så bra. Men i dag går branschen hyfsat, bilförsälj­ningen ökar och behovet av bilmekanik­er växer. Våra bilmekanik­er är efterfråga­de, säger Nylund.

I moderna bilar är den elektronis­ka utrustning­en avancerad, och förutsätte­r naturligtv­is att en bilmekanik­er behärskar att avläsa digital informatio­n och sedan åtgärda eventuella brister.

– Elbilen är förstås en annan utmaning sedd ur bilmekanik­erns sysselsätt­ning i framtiden. Men elbilen i all ära, jag tror att de här killarna har gått i pension innan fordonet är allmänt i Finland. Däremot blir hybridbila­rna snabbare vanliga men de kräver också bilmekanik­er.

Prakticum har sedan några år status som medlem i huvudstads­regionens idrottsaka­demi, och det be-

Vi köper några riktiga skrotbilar så att de får fixa av hjärtans lust.

Karl-Erik Nylund prorektor Prakticum

tyder att skolan kan skräddarsy yrkesutbil­dning för person som tävlar på minst FM-nivå. Brändö gymnasium har för övrigt samma idrottssta­tus numera.

– Vi har möjlighet att anpassa femton olika utbildning­ar enligt idrottaren­s tidtabell kring träning och tävling. Syftet är att ge ett yrke som idrottaren kan utöva efter avslutad karriär, säger Björn Nylund som koordinera­r verksamhet­en på Prakticum. Studietide­n blir tre fyra år och man kan studera både i Borgå och i Helsingfor­s.

Bland de femton yrkesinrik­tningarna finns också fordonsmek­anikerns, och Eino Saarinen, 17, kom in på linjen som aktiv innebandys­pelare på FM-nivå.

I dag spelar han inte längre i FMserien men har inte heller lämnat innebandyn. Han går andra året i Prakticum och har redan jobbat en hel del med att fungera som mekaniker i Formel Renault 1.6 klassen, som är bilracing i fordon som har samma skal och format som formel 1 men utan samma massa under motorhuven.

– Jag har alltid planerat att jobba med bilar och engagera mig i motorsport. Efter studierna i Prakticum ska jag göra värnplikte­n och sedan funderar jag på att fortsätta studierna. Men några beslut har jag inte tagit, säger Saarinen och fortsätter skruva loss däcket på en normal bil som ska få normal service i verkstaden.

Jag har ända sedan liten kille drömt om att få jobba med bilar. Känns fint att få lära sig ett yrke som av allt att döma också ger mig jobb

Anton Viitanen.

 ??  ??
 ??  ?? Eino Saarinen, 17, vet att det finns efterfråga­n på och jobb för bilmekanik­er. Efter studierna gör han värnplikte­n, och sedan ska han antingen jobba eller studera vidare.
Eino Saarinen, 17, vet att det finns efterfråga­n på och jobb för bilmekanik­er. Efter studierna gör han värnplikte­n, och sedan ska han antingen jobba eller studera vidare.
 ??  ?? I studierna till fordonsmek­aniker ingår att eleverna ägnar ungefär sjuttio procent av tiden till att lära sig genom att göra. Studietide­n är tre år.
I studierna till fordonsmek­aniker ingår att eleverna ägnar ungefär sjuttio procent av tiden till att lära sig genom att göra. Studietide­n är tre år.
 ??  ?? Bilmekanik­erjobbet är jobb med händer men elektronik­en i den moderna bilen förutsätte­r också digitalt kunnande.
Bilmekanik­erjobbet är jobb med händer men elektronik­en i den moderna bilen förutsätte­r också digitalt kunnande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland