Hufvudstadsbladet

Kosmetolog­er vårdar hela kroppen

Kosmetolog­utbildning är mycket mera än hudvård och smink. Studerande får lära sig allt från massage till fotvård. Ett eget företag är målet för många studerande.

- HSS MEDIA/ ALEXANDRA FURU

I skönhetssa­longen Studio Parcos tar kosmetolog­studerande vid Vamia i Vasa dagligen emot kunder. Genom Studio Parcos får studerande öva både kundbetjän­ing och olika behandling­ar. Den här dagen är det bland andra Julia Brokvist från Malax, Katja Jyjora från Nykarleby och Isabella Hanses från Kristinest­ad som samsas i salongen. Läraren Sophia Hudd instruerar under arbetets gång.

Alla tre studerande uppskattar att få lära sig nya saker i utbildning­en där teori och praktik går hand i hand och att för första gången få utföra en behandling är givande. De har alla sina egna specialomr­åden som intressera­r dem mest.

– Massage är min favorit. Man kopplar av och får använda sina händer, säger Hanses som får medhåll av Jyjora.

– Jag skulle säga fotvård. Man ser resultatet direkt och kunden själv märker hur lätt det känns att gå eller hur fina naglarna är, säger Julia Brokvist.

Hon framhåller att kosmetolog­utbildning­en är mångsidig. Man lär sig grunderna i många behandling­ar och lär sig att behandla hela kroppen.

– Ofta tror människor att en kosmetolog bara gör make up. Men det är bara en av många olika behandling­ar.

– Det är ansiktsvår­d, kroppen, fötter, händer. Det är väldigt brett egentligen, säger Brokvist.

För många 17–18-åringar kan det kännas främmande att starta eget. Men då kan de göra slag i saken efter ett par år. Sofia Hudd lärare

Koll på estetiska trender

Hur studerande hittar till utbildning­en varierar – en del kommer direkt från högstadiet, andra har en annan utbildning i bagaget. Julia Brokvist har gått gymnasiet, Katja Jyjora är utbildad frisör och Isabella Hanses började studera till kosmetolog direkt efter högstadiet.

– Jag skulle rekommende­ra linjen för alla som älskar estetiska trender. Vi har ganska bra koll på vilka produkter och vilken kosmetik som används i olika länder, säger Katja Jyjora.

Både Jyjora och Hanses var sedan tidigare intressera­de av ämnet. Brokvist sökte sig till utbildning­en för att hon ville vårda och göra något praktiskt.

Alla tre har som mål att starta eget, alternativ­et är att jobba på en salong. Att bli egenföreta­gare är vanligt bland utbildade kosmetolog­er och kurser i företagand­e ingår i studierna.

De som har en utbildning sedan tidigare kanske grundar ett företag snabbt efter utbildning­en, medan de som kommer direkt från högstadiet kanske väntar några år.

– För många 17–18-åringar kan det kännas främmande att starta eget. Men då kan de göra slag i saken efter ett par år, säger Hudd.

Men det finns även andra alternativ.

– Man kan jobba med produktför­säljning hos en importör, eller utbilda andra, säger Sofia Hudd.

Det finns även möjlighet att studera vidare, man kan bygga på utbildning­en med inriktning på exempelvis fransförlä­ngning eller naglar eller också kan man fortsätta studera på högskola. Sedan förra året samarbetar Vamia med Novia för att göra det smidigare för studerande att fortsätta med studier till estenom.

– Vi har några elever som efter avslutade studier i höstas började studera på estenomlin­jen. De har haft stor nytta av att ha kosmetolog­utbildning­en i bagaget, säger Hudd.

Naturligt språkbad

De som studerar till kosmetolog vid Vamia får ett naturligt språkbad eftersom både de finsk- och svensksprå­kiga studerande­na vistas i sam- ma utrymmen – bland annat i salongen Parkos där de tar emot kunder.

– Man får den där yrkesfinsk­an och lär sig många ord man inte kände till förr, säger Brokvist.

 ?? HSS MEDIA
FOTO: ?? Studerande får öva att göra behandling­ar på varandra. Julia Brokvist ger Isabella Hanses en ansiktsbeh­andling medan deras lärare Sophia Hudd handleder.
HSS MEDIA FOTO: Studerande får öva att göra behandling­ar på varandra. Julia Brokvist ger Isabella Hanses en ansiktsbeh­andling medan deras lärare Sophia Hudd handleder.
 ?? FOTO: HSS MEDIA ?? Katja Jyjora från Nykarleby får manikyr av studiekomp­isen Julia Brokvist.
FOTO: HSS MEDIA Katja Jyjora från Nykarleby får manikyr av studiekomp­isen Julia Brokvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland