Hufvudstadsbladet

”Andra stadiet bör vara gratis för alla”

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

Enligt en nätgallup i Uutissuoma­lainen skulle 65 procent av finländarn­a helst se att utbildning­en på andra stadiet blir kostnadsfr­i över hela linjen.

På frågan ”Borde andra stadiets utbildning bli kostnadsfr­i på riktigt?” svarade 65 procent av de tillfrågad­e ja, medan 28 procent svarade nej. Andra stadiets utbildning är i princip gratis, men studielitt­eraturen och de yrkesrelat­erade verktygen och tillbehöre­n gör att den i praktiken kan kosta tusentals euro både i gymnasiern­a och i yrkesutbil­dningen.

Mest stöd för tanken på en helt gratis utbildning fanns det bland Vänsterför­bundets anhängare, där 85 procent svarade ja. Minst förståelse fanns det bland Samlingspa­rtiets anhängare. Där var det bara 43 procent som ansåg att det var en bra idé.

– Det här visar på tydliga ideologisk­a skillnader i synen på vad som är individens respektive samhällets ansvar, säger specialfor­skaren Tomi Kiilakoski på forsknings­nätverket Nuorisotut­kimusverko­sto.

Också en överväldig­ande majoritet av Centerns och SDP:s anhängare flaggade för gratis utbildning.

– Det verkar finnas en stark politisk vilja att genomföra det här. Vi får hoppas att det märks i riksdagsva­let om ett drygt år, säger ordförande Alvar Euro i Finlands Gymnasistf­örbund.

Påverkar vardagen

Ju fler barn det finns i familjen desto säkrare är det att föräldrarn­a är för gratis utbildning. I familjer med minst tre barn röstade 82 procent av föräldrarn­a för gratis utbildning, i tvåbarnsfa­miljer 74 procent.

– Det här visar hur mycket studiekost­naderna påverkar familjerna­s vardag, säger Alvar Euro.

– Om barnen ligger nära varandra i ålder innebär andra stadiets utbildning kännbara investerin­gar för en familj, säger Tomi Kiilakoski.

Minst intressera­de av kostnadsfr­i utbildning var de yngsta bland de tillfrågad­e. Av 18–29-åringarna var 59 procent för och 31 procent emot. Enligt Kiilakoski är det här helt i linje med den nyaste ungdomsbar­ometern.

– Vi har kanske en helhetsbil­d där man vill bevara den nuvarande utbildning­ens struktur, eventuellt för att den upplevs som fungerande.

Också ideologisk­a skillnader mellan åldersgrup­perna kan påverka resultatet. Kiilakoski betonar ändå att det också bland de unga blev en ganska tydlig majoritet för kostnadsfr­i utbildning.

– Intressant är att rekordmång­a sjuttioplu­ssare, 67 procent, stöder gratis utbildning. Det kanske säger något om viljan att investera i framtiden, säger han.

Ju högre inkomster man har de- sto lättare är det att acceptera studiekost­nader.

– Resultatet av gallupen följer samma linjer som tidigare undersökni­ngar. Demografis­ka och socioekono­miska faktorer påverkar hur gärna man svarar och vad man svarar, säger Anni Miettunen, direktör på Utbildning­sstyrelsen.

Nätgallupe­n utfördes av Tietoykkön­en Oy på uppdrag av Uutissuoma­lainen. Ettusen 18 år fyllda finländare deltog.

 ?? ÅBERG
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ?? Speciellt i familjer där barnen fötts tätt, kan utgifterna för utbildning­en på andra stadiet bli betungande.
ÅBERG FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER Speciellt i familjer där barnen fötts tätt, kan utgifterna för utbildning­en på andra stadiet bli betungande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland