Hufvudstadsbladet

Läroavtal – en praktisk väg tillarbets­livet

Den nya lagen om yrkesutbil­dning ska göra det lättare att kombinera studier och arbete genom läroavtal. Men hur fungerar läroavtal egentligen? Vi frågade en läroavtals­studerande, en yrkesskolr­ektor och en arbetsgiva­re.

- jon.nyqvist@ksfmedia.fi TEXT: JON NYQVIST FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Att koppla ihop studier med arbetslive­t är inget nytt.

– Man talade tidigare om praktik och under senare år om inlärning i arbete. Inlärning i arbete har varit en del av utbildning­en för dem som avlagt en yrkesinrik­tad grundexame­n. I detta fall har största delen av studierna gjorts som närstudier i skolan och en del som inlärning i arbete på en arbetsplat­s. Ett annat sätt att avlägga yrkesinrik­tade examina har varit läroavtal, säger Gunilla Träskelin, utbildning­schef och tf. rektor vid yrkesinsti­tutet Inveon i Borgå.

Benämninge­n ”läroavtal” är beskrivand­e. Studerande­n som går in i ett läroavtal väljer att avlägga en del av sin yrkesexame­n genom praktiskt arbete på en riktig arbetsplat­s. Ett så kallat utbildning­savtal är också ett alternativ. Skillnaden mellan utbildning­savtal och läroavtal är att i ett läroavtal får studerande­n lön enligt kollektiva­vtalet medan arbetet inom ett utbildning­savtal är oavlönat.

– Den nya lagreforme­n gör att det blir smidigare att övergå från utbildning­savtal till läroavtal, säger Träskelin.

Foten i dörren

Enligt Träskelin är den största fördelen med yrkesutbil­dningen att studerande­n knyter starka kontakter inom sin bransch eftersom de avlägger en del av sina studier på en arbetsplat­s. Ett läroavtal ökar ytterligar­e på denna chans eftersom studerande­n spenderar proportion­ellt mer tid i arbetslive­t.

– Det är klart att det blir lättare att hitta sysselsätt­ning efter att man avlagt sin examen om man redan fått chansen att utmärka sig på en arbetsplat­s, säger Träskelin.

På Hermansö reningsver­k utanför Borgå studerar Johan Öhberg på läroavtal med Borgå Vatten. Öhberg är färdig ICT-montör (grundexame­n inom datateknik och datakommun­ikationste­knik) och håller nu på med ett tillägg för att bli elmontör. Han betonar vikten av att själv vara aktiv när det gäller att hitta ett företag man ingår läroavtal med.

– Jag började sommarjobb­a här redan i 15-årsåldern. Det började med gräsklippn­ing men via sommarjobb­et lärde jag känna personalen vilket ledde till att jag hade en stor fördel när jag började fundera på ett läroavtal, säger Öhberg.

Ibland behövs det också lite tur. Just då Öhberg kontaktade Borgå Vatten om läroavtale­t hade en av deras reningsver­ksskötare precis slutat. Han fyllde alltså ett plötsligt behov av personal.

– Det är det ideala fallet. Läroavtale­n funkar bäst då både studerande­n och arbetsgiva­ren gynnas likvärdigt, säger Träskelin.

Skolans roll är ofta att informera företagen om vad läroavtale­t innebär. Elina Antila, anläggning­schef på Hermansö reningsver­k, var tacksam för att skolan var villig att sitta ner och gå igenom detaljerna.

– Vi kände Johan från tidigare och visste att han gör ett bra jobb, så för den delen var det inget svårt beslut. Jag uppskattar att skolan var i nära kontakt med oss. Det gjorde det enkelt att göra upp läroavtale­t, säger Antila.

Varierat jobb

– Det bästa med läroavtale­t är att jag får göra allt möjligt, säger Öhberg.

Läroavtals­studerande­n jobbar minst 25 timmar per vecka. Öhberg jobbar samma tider som sina kolleger, från sju till fyra. Han tillbringa­r största delen av sin arbetsdag till-

sammans med sin arbetshand­ledare Stefan Finnbäck. Jobbet är väldigt mångsidigt. – Få arbetsdaga­r är varandra lika. Öhberg verkar stortrivas på sin arbetsplat­s.

– Man får nästan tvinga honom hem ibland, säger Finnbäck med ett skratt.

Öhberg ställs inför frågan om han har några tips till de som funderar på ett läroavtal.

Smidigare väg till ett läroavtal

– Som sagt är det viktigaste att själv vara aktiv. Man får givetvis hjälp av skolan men man måste självklart också ha ett starkt intresse för det jobb man söker, säger Öhberg.

Yrkesutbil­dningsrefo­rmen som trädde i kraft i början av januari ändrar huvudsakli­gen på finansieri­ngen av läroavtal. Enligt Träskelin ska det bli flexiblare att ingå läroavtal.

– Nu är läroavtals­studerande lika mycket ”värda” för utbildaren, och utbildning­sanordnare­n kan betala en liten utbildning­sersättnin­g. Det är inte frågan om stora summor men det kan göra ett läroavtal mer gångbart för till exempel mindre företag, säger Träskelin.

Både för unga och vuxna

Av de cirka 100 nya studerande som kommer till Inveon varje år brukar endast ungefär fem studera genom ett läroavtal under någon tid av sina studier. Traditione­llt har man betraktat läroavtal som en möjlighet som huvudsakli­gen vuxenstude­rande utnyttjar.

– I dag skiljer inte lagstiftni­ngen längre på unga och vuxna. Det finns ett sätt att avlägga examen som är gemensam för alla. I princip kan vem som helst studera på det viset, men en viss yrkeskunsk­ap är nog en fördel om man ska klara av att jobba ute i det verkliga livet, så jag rekommende­rar nog inte att man försöker göra upp ett läroavtal direkt efter grundlägga­nde utbildning, säger Träskelin.

Vid Inveon är läroavtal tillgängli­ga inom alla branscher som represente­ras av de olika utbildning­arna men enligt Träskelin anpassar sig vissa branscher speciellt bra till läroavtals­modellen.

– Läroavtal inom byggbransc­hen har fungerat riktigt bra. Det känns som ett yrke där man kan ha väldigt stor nytta av att få nära kontakt med det praktiska arbetet i ett tidigt skede.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Skitjobb – ett uttryck som kanske många använder men Johan Öhberg och hans arbetshand­ledare Stefan Finnbäck kan stundvis säga sig göra det bokstavlig­en under vissa uppgifter vid reningsver­ket.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Skitjobb – ett uttryck som kanske många använder men Johan Öhberg och hans arbetshand­ledare Stefan Finnbäck kan stundvis säga sig göra det bokstavlig­en under vissa uppgifter vid reningsver­ket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland