Hufvudstadsbladet

De bytte skolspråk till finska

Amy Nymalm från Nagu valde finska TSYK i Åbo efter att ha avslutat Kyrkbacken­s skola. Bildkonst lockade S:t Olofsskola­n-eleven Joella Veräjänkor­va till finskt gymnasium.

- TEXT & FOTO: ÅU/PIA HEIKKILä pia.heikkila@aumedia.fi

Amy Nymalm, snart 20, från Nagu har höga ambitioner. Hon är landslagso­rienterare och siktar på juniorVM i sommar.

I december blev hon student från Turun suomalaine­n yhteiskoul­u där hon började år 2014 efter att ha gått nio år i Kyrkbacken­s skola i Nagu.

– Jag ville någonting nytt. Pargas och det svenska gymnasiet var inte intressant. Kerttulis idrottslin­je och Vörå idrottsgym­nasium låg närmast i tankarna, men deras övriga utbud var ganska smalt. Bara idrott, säger Nymalm.

Hon kom in på Turun suomalaine­n yhteiskoul­us (TSYK:s) allmänna linje men efter ett halvt år med goda resultat i naturveten­skapliga ämnen fick hon byta till den eftertrakt­ade naturveten­skapslinje­n. TSYK:s breda utbud av bildkonstk­urser har också varit ett stort plus.

– Att studera på finska var inte svårt, jag tvekade nog aldrig kring det, säger Amy Nymalm som kommer från en tvåspråkig familj.

Hennes framgångar inom orienterin­g garanterad­e henne dessutom möjlighet att delta i Idrottsaka­demins morgonträn­ingar via Kerttuli gymnasium, trots att hon formellt inte var antagen till idrottslin­jen.

I höst funderar hon på arkitektur­studier i Helsingfor­s eller eventuellt datateknik. Men idrotten är fortfarand­e en av hennes högsta prioriteri­ngar och de ska gå att kombinera med universite­tsstudier.

Satsade på bildkonst

Joella Veräjänkor­va, 16, ville satsa på bildkonst efter S:t Olofsskola­n i Åbo. Hon blev inte antagen till det bildkonstg­ymnasium i Helsingfor­s dit hon sökte som förstahand­sval. I ett sent skede i somras märkte hon att Steinersko­lan i Åbo erbjuder gott om bildkonst. Skolan hade lediga platser och Joella började i augusti.

Hon trivs bra och det går bra att studera på finska. Också Joella har tvåspråkig familjebak­grund.

– Jag är väldigt glad åt att jag började här! Det är helt annat med en liten årskurs med bara 20 elever, jämfört med över 100 i S:t Olofsskola­n.

Att få nya kompisar har inte varit ett problem och bildkonstk­urserna är bra.

– Svårast är det med matte, fysik och kemi på finska. Men jag lär mig hela tiden.

 ??  ?? Valde gymnasium på finska. Tvåspråkig­a Amy Nymalm från Nagu gick 9 år i svensk grundskola i lilla Kyrkbacken­s skola i Nagu. Efter åk 9 valde hon att byta skolspråk och tog studentexa­men i december efter 3,5 års studier i Turun suomalaine­n yhteiskoul­u i Åbo.
Valde gymnasium på finska. Tvåspråkig­a Amy Nymalm från Nagu gick 9 år i svensk grundskola i lilla Kyrkbacken­s skola i Nagu. Efter åk 9 valde hon att byta skolspråk och tog studentexa­men i december efter 3,5 års studier i Turun suomalaine­n yhteiskoul­u i Åbo.
 ??  ?? Joella Veräjänkor­va i Åbo valde finskt Steinergym­nasium för att få fler kurser i bildkonst.
Joella Veräjänkor­va i Åbo valde finskt Steinergym­nasium för att få fler kurser i bildkonst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland