Hufvudstadsbladet

Säljer sig billigt

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA/KOMEDI

Lagret 2

HHIII Regi: Taru Mäkelä. Manus: Veli-Pekka Hänninen. Foto: Jouko Seppälä. I rollerna: Kari-Pekka Toivonen, Minttu Mustakalli­o, Aku Hirviniemi, Vesa Vierikko, Hannele Lauri.

■ När man på sjuttiotal­et klämde fram arbetarski­ldringar var det i regel med rynkor i pannan och det socialreal­istiska för ögonen. Så inte i Taru Mäkeläs hejdlösa Arto Salminenfi­lmatiserin­g Lagret (Varasto) där man hellre slog dank än slet i sitt anletes svett.

Vadå aktivering­smodell; i den mån radarparet Rousku (KariPekka Toivonen) och Raninen (Aku Hirviniemi) lade ett strå i kors var det för att kränga byggvaror förbi bokföringe­n.

Nåväl, nu vill det sig inte bättre än att Rousku, vid det här laget far till en strulig tonårsdott­er (Emilia Karilampi), stigit i graderna. Det är kundbetjän­ing som gäller men eftersom attityden är vad den är blir han inte långvarig på posten.

Sedan hjälper inget annat än att försöka hitta ett nytt jobb. Hur motbjudand­e som helst, i synnerhet som gamla bekanta byggnadsen­treprenöre­n Jylhäkorpi (Vesa Vierikko) erbjuder att avtal som inte direkt tål dagsljus.

Så varför inte – tillsamman­s med bluesbrode­rn Raninen – starta eget. Hur svårt kan det nu vara, att kakla och måla och hålla i en djävla hammare.

Fräckt och burdust

Det bästa i Lagret 2, även den i regi av Taru Mäkelä, är den fräcka, utomordent­ligt uppnosiga attityden. Här bockar eller bugar man inte. Och har man vägarna förbi Tallinn är det inte för att gå på opera utan för att köpa sprit.

Däremellan sjunger man kara oke och gör sig vacker med spackel (flickvänne­n och fempenniss­tylisten Minttu Mustakalli­o), detta med uppbacknin­g av mormor Hannele Lauri som när hon inte bolmar ägnar sig åt kreativ bokföring.

Tvivlar inte en sekund på att det här inte går hem i stugorna, men komiskt sett lämnar Mäkeläs uppföljare en hel del att önska.

I stället för att utveckla och renodla skämten väljer man oftast att lägga ribban lågt. Inte sällan smakar slutresult­atet sitcom, i sig föredömlig­t burdus sådan.

Samtidigt blir också karaktärss­kildringen halvgjord, eventuellt med undantag för Rouskus yrvakna försök att äntligen axla sin papparoll.

 ?? FOTO: PATE PESONIUS ?? Arbetslösa Aku Hirviniemi och Kari-Pekka Toivonen startar ett byggföreta­g.
FOTO: PATE PESONIUS Arbetslösa Aku Hirviniemi och Kari-Pekka Toivonen startar ett byggföreta­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland