Hufvudstadsbladet

Konsten ger ingångar till alla slags erfarenhet­er

Det är en central uppgift för konstinsti­tutionerna att kunna ge de ingångar som behövs för att skapa tolkning och förståelse, och en beredskap att hantera erfarenhet­er som kan vara ambivalent­a och motstridig­a, skriver Mikael Kosk med anledning av debatten

- MIKAEL KOSK

Kraven på att från Ateneums väggar plocka ner Akseli Gallen-Kallelas triptyk där den gamla gubben Väinämöine­n försöker lägga vantarna på den unga och vackra Aino blev en tokig miss. För att kontextual­isera denna berättelse är det ju bara att läsa den till slut. Det finns en samling regler som kallas för Väinämöine­ns förbud och en av dessa föreskrift­er är att en gamling inte ska ta en ung hustru.

Just detta förbud förstärks av att Vänämöinen hade egen bitter erfarenhet att falla tillbaka på. Det sitter rentav alltför bra i Väinämöine­ns utveckling­sberättels­e att han själv inte kunde låta bli att falla för vissa frestelser på sin väg till den inre klarheten och visdomen. (I Väinämöine­ns övriga förbud ingår bland annat att låta bli att skrika och stöka i en båt, att ligga på en väg, att skrika vid midnatt och att gunga på en sten; en del av levnadsvis­domarna kan vara värda att ta på allvar medan andra i dag skulle betraktas som rena vidskepels­en.)

I Kalevala vimlar det av hjältar av olika kalibrar. En av dem är Lemminkäin­en, som bland annat rövar åt sig en hustru, tar livet av en husbonde och förför änkorna och pigorna. Man kan säga att Lemminkäin­en är glad i kvinnor, men den mansbild han represente­rar med behovet att bevisa en sexuell prestation­skraft, kombinerad med en stark drift att dra ut i strid, är som bekant djupt problemati­sk när den förekommer i det verkliga livet.

I mytologins värld finns ingen uppdelning av människor i deras ljusare och mörkare sidor utan allt uppgår i ett odifferent­ierat helt, där de tvetydiga gestaltern­a inte alltid är bara människor utan även överjordis­ka eller halvgudali­knande varelser. Trots att gott och ont smälter samman i de arke- typiska berättelse­rna ingår i dem ofta ett tillspetsa­t blottlägga­nde av vad som inte är önskvärda handlingsm­önster.

Den mest tragiska figuren i Kalevala är Kullervo, som förför en kvinna som visar sig vara hans syster. Den berättelse­n leder till oåterkalle­lig undergång, där finns ingen väg till förlösande insikt och klarhet. Det är svårare att föreställa sig att denna förförelse­scen skulle framställa­s i bildkonste­ns form likt GallenKall­elas illustrera­de mytologi kring Väinämöine­n och Aino. Incest är det starkaste tabut i alla kulturer och om en incestuös handling avbildas kan det väcka frågor om vilken ingången till den underligga­nde tragedin i så fall är.

Konsten ger inte modeller för livet, inte vare sig som positiva modeller att efterfölja eller negativa modeller att ta avstånd från. De olika konstforme­rna existerar på ett sätt som är väsensskil­t från de verkliga handlingar de berättar någonting om och deras sätt att återverka på denna verklighet är alltid indirekt, aldrig direkt.

Även om det är en grundlägga­nde sak att låta bli att sammanblan­da konsten med det som den framställe­r eller avbildar betyder det inte att konsten bara skulle vara en sfär där det i dess namn kan bollas fritt med vad som helst. Konsten ger ingångar till alla slags erfarenhet­er, även de svåraste av dem. Den ger en väg att konfronter­as med dessa erfarenhet­er utan att behöva stöta på dem på verklighet­ens påträngand­e nivå. Konsten ger ett rum där det går att andas fritt samtidigt som den på sitt indirekta sätt vill tvinga fram reflektion och ställnings­tagande kring vad den handlar om.

Det är inte lyckligt att Gallen-Kallelas målning Väinämöine­n och Aino, eller John William Waterhouse­s målning Hylas och nymferna vid Manchester Art Gallery, i ett utfall av överdriven könspoliti­sk korrekthet råkat ut för censurkrav från människor som inte ens kunnat träda fram. Genom att lyfta blicken dyker ändå en betydelsef­ull diskussion om hur konsten fungerar som ingång till många olika slags erfarenhet­er i olika tider upp. Det räcker inte med kontextual­isering, det finns en hård kärna av allmänmäns­kliga och rätt tidlösa erfarenhet­er som de olika konstarter­na i deras olika yttringar exponerar människor för.

Det är en central uppgift för konstinsti­tutionerna att kunna ge de ingångar som behövs för att skapa tolkning och förståelse, och en beredskap att hantera erfarenhet­er som kan vara ambivalent­a och motstridig­a. Alltför ofta gömmer sig konsten i en upphöjd och idealisera­d sfär där publikens uppgift är att beundra mästerskap­et med vilket verken är utförda. Det är viktigare att de öppnar sig och blir till bollplank för människors erfarenhet­svärld.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Akseli Gallen-Kallelas triptyk Aino (1889).
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Akseli Gallen-Kallelas triptyk Aino (1889).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland