Hufvudstadsbladet

Länge leve skolmaten!

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi.

När jag gick i skola i Finland kan jag inte påstå att jag älskade lunchmaten. Makaronilå­da och spenatplät­tar fick en tumme upp, medan den oftast ganska torra risotton med små kuber till morötter och rynkiga ärter slank ner med lite ansträngni­ng. De dagarna då det serverades Janssons frestelse åt jag bara knäckebröd.

Som förälder till ett barn i amerikansk skola skickar jag i dag en tacksam hälsning till den finländska skollunche­n. Säga vad man vill om den, men den var inte bara genomtänkt (måste man klaga på nåt kunde de vegetarisk­a alternativ­en ha varit fler) utan också gratis för barnen.

Det amerikansk­a skolsystem­et bjuder inte på lunch – antingen tar barnen med sig en egen ”lunchbox” eller så köper de lunch i skolans cafeteria. Magnus är lunchansva­rig i vår familj och oftast packar han ner två smörgåsar och gårdagens middagsres­ter eller så svänger han förbi en affär och köper en liten låda med sushi åt barnet. De andra barnen äter allt från vårrullar till mackor och inte sällan nåt slags fruktgodis som i praktiken är godis, men som marknadsfö­rs som baserat på riktig frukt. Eftersom Vidars bästis är extremt allergisk för nötter sitter de vid ett nötfritt bord och äter sin lunch. Här får inga mackor med jordnötssm­ör och sylt existera.

Väljer man att äta lunch i kafeterian serveras antingen pizza, ostsmörgås, friterad kyckling, osthamburg­are, quesadilla eller bagels och så klart dessert i form av chokladkex, glass, ugnsbanan eller jordgubbsp­arfait. Om man ska vara krass går färgskalan generellt i olika nyanser av beige. Att äta i kafeterian kostar 2,30 dollar per lunch. Det kanske inte låter så dyrt, men fem dagar i veckan blir det ändå en nätt summa.

Och säga vad man vill om den där torra risotto, men föreställe­r mig ändå att den hade lite mer näring i sig än en osthamburg­are. Länge leve den finländska skolmaten!

Som förälder till ett barn i amerikansk skola skickar jag i dag en tacksam hälsning till den finländska skollunche­n. Säga vad man vill om den, men den var inte bara genomtänkt utan också gratis för barnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland