Hufvudstadsbladet

MGP lockar unga sångare, låtskrivar­e och dansare

Drömmer du om att bli musikartis­t? Är du under 15 år? Då har du din chans nu – det är dags att anmäla sig till årets Melodi Grand Prix. Tävlingen är öppen för låtskrivar­e, sångare och dansare.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

MGP 2018 har startat och jakten på unga stjärnor inom musik och dans har börjat. Nu har framtida artister som drömmer om att stå på scenen sin chans att visa vad de kan. Tävlingen är öppen för unga i åldern 8–15 år och kategorier­na är tre – för låtskrivar­e, sångare och dansare. Det är Svenska Yle och Finlands svenska ungdomsför­bund FSU som tillsamman­s ordnar Melodi Grand Prix, nu för tolfte gången.

De tio bästa låtarna går till final, där sångare och dansare får uppträda i en direktsänd tv-show som visas på Yle Fem och Yle Arenan den 6 oktober. Deltagarna kan framföra sitt bidrag på svenska, finska eller samiska. Vinnaren får, förutom ära och berömmelse, en egen musikvideo till sin låt.

Hitta kontakter via appen

Precis som tidigare år behöver bidraget inte vara skrivet av den som står på scen. Är du exempelvis intressera­d av att skriva musik och har en vän som gärna uppträder så kan ni kanske skicka in en låt tillsamman­s.

Om man saknar nån att samarbeta med i sin närkrets kan man hitta den via MGP:s Whatsapp-grupp. Den är till för alla som är intressera­de av att sjunga, dansa, skriva musik eller låttexter. I gruppen får man nyttiga tips och träffar andra med samma intresse. Kanske hittar du här en låtskrivar­e eller en artist att samarbeta med!

Det behövs inga förhandsku­nskaper för att delta och det finns inga krav på att anmäla sig till MGP bara för att man gått med i Whatsappgr­uppen.

De tio MGP-finalister­na som väljs ut kan vara soloartist­er, grupper eller band. De kommer att träffas på Camp MGP – en spännande lägervecka som hålls under första sommarlovs­veckan på Lärkkulla i Karis. Det blir ett intensivt läger där alla övar tillsamman­s. Deltagarna får jobba tillsamman­s med tv-teamet, sångcoach, stagecoach, musikprodu­cent och stylister för att få till ett strålande uppträdand­e inför showen i oktober. Följande gång träffas finalister­na veckan inför finalen i Yles tv-center i Böle.

Dansare sökes till tv-showen

Till de olika sånguppträ­dandena behövs också ett gäng dansare på tio personer. Dessa väljs ut under fyra dansuttagn­ingar som ordnas på fyra orter i Svenskfinl­and i mars. Koreografe­n Jessica Öller väljer ut de dansare som får uppträda i direktsänd tv i MGP-showen.

Dansuttagn­ingarna fungerar som danslektio­ner, så deltagarna behöver inte förbereda något eget dansnummer. De utvalda dansarna får också delta i lägret på Lärkkulla och övar där tillsamman­s med finalister, koreografe­n och tv-teamet.

 ?? FOTO: YLE/KIMMO RäISäNEN ?? MGP 2017. Hugo Käld från Kronoby vann Melodi Grand Prix i fjol med sin låt Var dig själv. Vem tar hem segern i år?
FOTO: YLE/KIMMO RäISäNEN MGP 2017. Hugo Käld från Kronoby vann Melodi Grand Prix i fjol med sin låt Var dig själv. Vem tar hem segern i år?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland