Hufvudstadsbladet

Småblommig­a narcisser tål minusgrade­r

- PETRA MIETTINEN

Narcisser, eller minipåskli­ljor, är de första vårblommor som dyker upp på uteserveri­ngar, trappor och fönsterbrä­den under vårvintern.

De är lätta att sköta och lyser piggt gula i en annars ganska färglös årstid. Men främst är det deras köldtåligh­et som har gjort dem till vår populärast­e vårblomma – den småblommig­a narcissen tål efter lite träning upp till tio minusgrade­r.

– Narcisser klarar efter några mildare köldnätter en köldknäpp på hela -10 grader. Men då är det viktigt att krukan är ordentligt vattnad, om myllan är torr har växten inte krafter att stå emot kölden. Om det lovas kallare än tio köldgrader lönar det sig att ta in krukan till natten, skriver Handelsträ­dgårdsförb­undet i ett pressmedde­lande.

Efter en natt i hård kyla kan både blomma och blad se lite vissna ut, men de återhämtar sig snabbt när temperatur­en stiger upp till noll eller plusgrader.

Säsongen för småblommig­a narcisser börjar i februari, då man kan placera ut dem på inglasade balkonger och terrasser. Krukan kan placeras direkt i balkonglåd­an eller planteras om i större krukor med ny mylla. Så länge vädret är svalt kan narcissern­a blomma i många veckor, men tar man in dem i värmen blommar de snabbt ut.

Efter att marken har tinat upp senare på våren kan man gräva ned narcisslök­arna på cirka 10 centimeter­s djup i en blomrabatt. Bladen får med fördel vissna i fred innan de klipps bort, så dyker det upp nya gula blommor i rabatten nästa vår. Lökarna är giftiga, så de får vara i fred för sorkar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Narcisser pryder många uteserveri­ngar under de svala vårmånader­na.
FOTO: MOSTPHOTOS Narcisser pryder många uteserveri­ngar under de svala vårmånader­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland