Hufvudstadsbladet

Skam för de lite yngre

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Norska NRK är det public service-bolag i Norden som anses vara mest på hugget just nu. Till den imagen bidrar förstås den makalösa succén med ungdomsser­ien Skam, vars skapare Julie Andem håller på att spela in en amerikans version just nu. Men Skam är inte det enda Andem gjort. Innan sitt internatio­nella genombrott skapade hon webbserien Jenter (2013–2017) som producerad­es i tio säsonger. Som framgår av titeln handlar det om flickor, målgruppen är från tio år och uppåt, det vill säga yngre än Skam.

I mångt och mycket finslipar Andem här sina redskap inför det senare mästerverk­et. Också Jenter laborerar med korta webbavsnit­t, som ursprungli­gen publicerad­es samma tid på dygnet som tiden i klippet. Serien följer ett väninnegän­g från klass sex till åtta och varje säsong har en ny huvudperso­n. Smarttelef­onen och sociala medier är en naturlig del av vardagen, och nätmobbnin­g är ett tema som berörs. Vänskapen i flickgänge­t står i centrum och det mångkultur­ella glöms heller inte bort. Föräldrar och syskon har en mer framträdan­de roll än i Skam.

Andems framgång ligger i att hon vet vad målgruppen är intressera­d av och ger den det: i Jenters fall kretsar det kring jenter og gutter, flickor och pojkar, Sanning och konsekvens, vem man tycker är söt och vill fråga chans på.

Redan här visar Andem att hon har en unik talang för att få unga och oerfarna skådespela­re att agera naturligt framför kameran. Serien är charmig och ofta lättsam komisk och betydligt oskuldsful­lare än Skam – utan att vara tandlös och tillrättal­agd.

Även Jenter har tjänat som en förebild för dem som gör tv för barn och ungdomar. När finlandssv­enska Elin Grönbloms Yle-serie Fanny hade premiär 2014 nämnde hon i en intervju för HBL Jenter som en förebild. Båda serierna skyddar för övrigt sina unga skådespela­re genom att inte lämna ut deras fullständi­ga namn.

Från och med i dag, lagom till sportlovet, finns åtta säsonger tillgängli­ga på Yle Arenan. Serien kommer även att få finsk textning inom kort. Yle Arenan

 ?? FOTO: NRK ?? Den norska webbserien Jenter handlar om flickor på gränsen till tonåren.
FOTO: NRK Den norska webbserien Jenter handlar om flickor på gränsen till tonåren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland