Hufvudstadsbladet

På oceanångar­en reste man med stil

Livet på skeppet är en liten värld mellan två andra världar, skrev Cunard Line i en av sina broschyrer under oceanångar­nas storhetsti­d. Den första utställnin­gen om den epoken öppnades nyligen på Victoria & Albert-museet i London.

- KERSTIN LINDMAN-STRAFFORD

Världens ledande kockar och överdådig inredning ingick i paketet om man köpte förstaklas­sbiljett till en oceanångar­e i början av 1900-talet. Just nu visar Victoria & Albertmuse­et i London en utställnin­g om oceanångar­na och deras tid. Här finns Art Deco från Normandie, delar av Ludvig IV-inredninge­n från Olympia och till och med en rokokopane­l från Titanic.

”Vad är det som gör att man beter sig som en filmstjärn­a på denhär båten?”, undrade en romangesta­lt i brittiska Evelyn Waughs bok En förlorad värld som utkom 1945. Det är inte svårt att gissa varför. Victoria & Albert-museet i London har öppnat en stor utställnin­g om oceanångar­e som för oss rakt in i en gången historisk tid som säkert kan fascinera dagens resenärer som kryssar runt i världen. Det handlar om en tid då förmögna och kända passagerar­e i festdräkte­r samlades i salar och barer som såg ut som palats och då champagnen flödade.

– Ingen har tidigare gjort en hel utställnin­g om dessa ångare, förklarar kurator Ghislaine Wood på museet.

– Vi har dramatiser­at upplevelse­n.

Det kan man faktiskt säga. Förutom salar som återskapar kända interiörer, får vi mer än 250 föremål, alltifrån väggmålnin­gar, möbler, textilier, fotografie­r och längs med en lång vägg självaste havet. Den som sedan har tålamod och väntar en stund får se en magnifik oceanångar­e anlända.

Resor över Atlanten var inte alltid sådana. När Charles Dickens färdades från Liverpool till Boston i januari 1842 klagade han över den ”löjliga lilla lådan” till båt och en säng som påminde om en likkista.

Men sedan kom oceanångar­na som revolution­erade långväga rutter. De tidigaste mellan 1900 och 1914 transporte­rade miljoner människor som emigrerade från Europa till Amerika. De användes också av det brittiska im- periet som hade behov att flytta trupper och post runtom i världen. Men småningom handlade det alltmer om nöjeskryss­ningar, och det gällde att sälja vad som varit ett trångt och smutsigt sätt att resa. Nu blev lyxen på ångarna dragplåstr­et för speciellt resenärer till och från Amerika. ”Oceanliner­s: Speed and Style” är den första internatio­nella utställnin­gen om en livsstil från en gången tid. Resultatet är inte bara visuellt fascineran­de. Det är också roligt och en smula nostalgisk­t. I en broschyr från Cunard Line om en av bolagets ångare heter det: ”Livet på skeppet är en liten värld mellan två andra världar”. Och Jules Verne skrev att det är som en teater där man upplever alla mänskliga passioner och galenskape­r. Alla nycker måste tillfredss­tällas: tennis, vattenspor­t, plats för personligt tjänstefol­k och till och med privatbila­r.

Mest känd av alla ångare är förstås Titanic som förliste på färden från England till USA 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg. Vi får för första gången se en panel av trä från en dörr i första klassens salong med skulpterad­e musikinstr­ument i rokokostil som märkligt nog finns kvar. Sjöfartsmu­seet i Halifax, Nova Scotia, har lånat panelen till utställnin­gen. Titanics systerfart­yg Olympic som sjösattes 1910 har en uppsjö med rum och salar i Ludvig IV och Ludvig V stil medan Normandie är renaste Art Deco i guld och glitter.

Normandie som sjösattes 1932 och som länge var världens största ångare upphörde som passagerar­fartyg i och med andra världs- kriget. I januari 1942 började amerikansk­a War Department bygga om henne för trupptrans­porter, men hon drabbades av en brand och kantrade. Följden var att hon måste skrotas.

Det är intressant att se vilka föremål Victoria & Albert-museet fått med till utställnin­gen. Någon brist på lyx är det inte. En engelsk lady färdades med sina två döttrar och jungfrur på Lusitania 7 maj 1915. I bagaget hade hon en diamanttia­ra av Cartier. Det blev Lusitanias sista resa. 1 198 människor drunknade, inklusive döttrarna, men ladyn och tiaran överlevde!

Vi får också veta att det inte var någon brist på mat ombord. De mest kända köksmästar­na från Paris anställdes och morgonmåle­t bestod av 80 rätter. På Aquitania, sjösatt 1914, hörde det till att ha 680 kg lever och 500 njurar med på resan för att tillfredss­tälla de engelska herrarnas passion för inälvsmat.

Om det skulle ha gjort Marlene Dietrich lycklig vet vi inte, men hon var en av de filmstjärn­or som ofta reste över Atlanten. Här möter vi henne på Queen Elizabeth, den sista oceanångar­en, i december 1950 iklädd senaste Dior-kreationen.

En gången tid och värld således. Men många entusiaste­r i dag menar att kryssninga­r blivit så populära igen att lyxen kanske återvänder! Utställnin­gen är sponsrad av Viking Cruises och pågår till 17 juni.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Oceanångar­na var den tidens största fartyg. Titanic ligger här i torrdocka någon gång omkring 1911.
FOTO: GETTY IMAGES Oceanångar­na var den tidens största fartyg. Titanic ligger här i torrdocka någon gång omkring 1911.
 ??  ??
 ?? FOTO: V&A PRESS OFFICE ?? Detalj ur Stanley Spencers ”Riveters”, en del i serien ”Shipbuildi­ng on the Clyde.
FOTO: V&A PRESS OFFICE Detalj ur Stanley Spencers ”Riveters”, en del i serien ”Shipbuildi­ng on the Clyde.
 ?? FOTO: V&A PRESS OFFICE/RICHARD DAVIS ?? Salamboklä­nning i sidengeorg­ette med glaspärlor som tillhört Miss Emilie Grigsby. Designad av Jeanne Lanvin i Paris 1925.
FOTO: V&A PRESS OFFICE/RICHARD DAVIS Salamboklä­nning i sidengeorg­ette med glaspärlor som tillhört Miss Emilie Grigsby. Designad av Jeanne Lanvin i Paris 1925.
 ?? FOTO:
V&A PRESS OFFICE ?? Bagaget har tillhört hertigen och hertiginna­n av Windsor.
FOTO: V&A PRESS OFFICE Bagaget har tillhört hertigen och hertiginna­n av Windsor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland