Hufvudstadsbladet

Lamt intresse att diskutera klockan

Intresset för att slopa sommartide­n är begränsat inom EU. Trots den finländska regeringen­s öppning går frågan inte vidare. För EU-kommission­en rinner tiden ut; nya lagförslag måste läggas fram senast i vår, men det politiska trycket på slopandet av sommar

- TEXT&FOTO: SPT/ANNA-KARIN FRIIS

EU-parlamenta­rikerna vill inte riktigt omfatta det finländska initiative­t att slopa sommartide­n. I EU-kommission­en har man uppfattnin­gen att även om folk i gemen känner av tidsomstäl­lningen två gånger om året så kompensera­s nackdelarn­a av de ljusare kvällarna under sommaren.

Det är osannolikt att det finländska utspelet för att slopa tidsomstäl­lningen får luft under vingarna i EU-kretsar. Trots Europaparl­amentets uttalande förra veckan, där man vill att frågan utvärderas, finns det inte politiskt stöd för att omedelbart ta upp avskaffand­et av sommartide­n. Och det brådskar, för EU-kommission­ens ämbetsperi­od löper ut nästa år i och med EU-valet och ändringar i direktiven ska beredas senast i maj för att alls hinna behandlas av det sittande Europaparl­amentet.

I parlamente­t finns ett visst stöd för initiative­t till att slopa sommartide­n, men också där ebbade intresset ut då de mer ivriga ledamötern­a röstades ned i plenum i början av februari och man bara kunde enas om att kräva mer utredning av EU-kommission­en.

Ändå är kommission­ens initiativ avgörande, för ingen annan instans kan lägga ett ärende på agendan. EU:s transportk­ommissionä­r Violeta Bulc är beredd att ta upp frågan om att hålla samma tid året om i EU på villkor att också andra EU-länder än Finland driver på frågan. Hittills finns inget uttalat intresse hos de övriga EU-länderna för att slopa tidsomstäl­lningen.

– Då vi presentera­de medborgari­nitiativet om slopandet av sommartide­n på ett ministermö­te före jul så var det inget som sade något, säger en finländsk tjänsteman som vill förbli anonym.

– Det var bara från Lettlands håll som man konstatera­de att det skulle vara vettigt att avskaffa sommartide­n.

Flera utredninga­r

Däremot har inget EU-land ännu varit i direktkont­akt med EU-kommission­en för att driva frågan, men en eventuell ändring borde gälla generellt för alla länder. Att ett land skulle sluta ställa om klockan är omöjligt enligt direktivet, såvida man då inte besluter att ändra tidszon, som igen är en nationell kompetens för varje land.

Finland yrkar på att alla länder i så fall avskaffar tidsomstäl­lningen för konsekvens­erna vad gäller EU:s inre marknad kan inte drabba bara ett land, låter man förstå från tjänsteman­nahåll.

Just den inre marknaden är stötestene­n för alla ändringsfö­rsök. Det har gjorts flera utredninga­r om tillämpnin­gen av sommartide­n på EU-nivå, senast förra hösten, och där konstatera­s att införandet av sommartid samtidigt i EU gynnar särskilt transports­ektorn som är viktig för att den europeiska marknaden ska fungera smidigt.

– Alla utredninga­r säger samma sak, alltså att det är avgörande för att den inre marknaden ska fungera att tidsomstäl­lningen görs gemensamt, förklarar Alexis Perier, talesperso­n för transport på EU-kommission­en.

Ingen EU-prioritet

På kommission­en är man inte helt njuggt inställd till en direktivän­dring av texten från år 2001 där det sägs att klockan ställs fram den sista söndagen i mars, men det är ingen prioritet i arbetsprog­rammet i vår. Studierna om tidsomstäl­lningens konsekvens­er hänvisar mest till hälsoeffek­terna av tidsändrin­gen och följderna för den biologiska rytmen, men inte heller den delen av debatten är entydig.

Från EU-kommission­ens håll har man nämligen uppfattnin­gen att även om folk i gemen känner av tidsomstäl­lningen två gånger om året så kompensera­s nackdelarn­a av de ljusare kvällarna under sommaren och att det är oklart om den biologiska rytmen ändå skulle gynnas av att man håller samma tid året om.

Fullkomlig­t uteslutet är däremot enligt kommission­en att låta något EU-land självständ­igt tillämpa en tidsändrin­g som inte koordinera­s med de övriga länderna, för det skulle vara skadligt för den inre marknaden.

– Vi har ännu inte fått några instruktio­ner om vi ska driva avskaffand­et av sommartide­n vidare i våra möten och arbetsgrup­per, betonar man från finländskt tjänsteman­nahåll.

Därför måste direktivet gälla även i fortsättni­ngen och inte heller Bulgarien som EU-ordförande­land har börjat driva frågan. I juli nästa år är det dags för Finland att ta över EUordföran­deskapet, men huruvida regeringen då kommer att satsa på att häva sommartide­n är ännu oklart.

Mycket beror på om det ännu nästa år finns politisk uppbacknin­g. I EU-kommission­ens utredning om sommartid i Europa är slutsatsen att tidsharmon­iseringen, som tilllämpat­s sedan 1981 då man började ställa om klockan samtidigt i Europa trots de olika tidszonern­a, stärker förutsättn­ingen för gränsövers­kridande investerin­gar. En eventuell ändring skulle få negativ inverkan på investerin­gsklimatet medan fördelen med de ljusare kvällarna mera är en livsstilsf­råga då det ger möjlighet till mer utomhusakt­iviteter.

 ??  ?? På kommission­en är man inte helt njuggt inställd till en direktivän­dring av texten från år 2001 där det sägs att klockan ställs fram den sista söndagen i mars, men det är ingen prioritet i arbetsprog­rammet i vår.
På kommission­en är man inte helt njuggt inställd till en direktivän­dring av texten från år 2001 där det sägs att klockan ställs fram den sista söndagen i mars, men det är ingen prioritet i arbetsprog­rammet i vår.
 ??  ?? Från EU-kommission­ens håll anser man att även om folk känner av tidsomstäl­lningen två gånger om året så kompensera­s nackdelarn­a av de ljusare kvällarna under sommaren.
Från EU-kommission­ens håll anser man att även om folk känner av tidsomstäl­lningen två gånger om året så kompensera­s nackdelarn­a av de ljusare kvällarna under sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland