Hufvudstadsbladet

Efter att Kinas censur har visat huggtänder­na och bolag har fått göra dyra retuscheri­ngar håller sig Hollywoodp­roducenter­na på den säkra sidan.

Kinas ambitioner att bli en global supermakt syns också på vita duken. Då rasistiska stereotype­r och koloniala ambitioner minskar i amerikansk och europeisk film, frodas de i filmer som Wolf Warrior 2 där den kinesiske actionhjäl­ten räddar dagen i ett ano

- HYNEK PALLAS Skribenten är doktor i filmvetens­kap.

Hynek Pallas Om film som propaganda

Är det en superhjält­eserie? Ett tv-spel? Något man hittar bland realådans direkt-till-dvdfilmer? Wolf Warrior 2 må låta som mycket – men inte som en av fjolårets största filmsuccée­r.

Faktum är att Wolf Warrior 2 redan har skrivit filmhistor­ia. Den kinesiska actionrull­en blev i somras Kinas mest inkomstbri­ngande film någonsin och krossade alla besöksreko­rd. Även för en premiär under den så kallade blackout-period då utländska filmer är portade från biografern­a är det exceptione­lla resultat. Framgången är dessutom global: Wolf Warrior 2 är den första ickeHollyw­oodfilm att ta sig in på listan över de 100 mest inkomstbri­ngande filmerna någonsin.

I vanliga fall hade detta fått liten uppmärksam­het utanför branschmed­ier. Men Wolf Warrior 2 har under vintern varit utgångspun­kt för politiska reportage i Financial Times och i The New Yorker. Själv hörde jag om Wolf Warrior 2 från en Afrika-expert. Det var nämligen länge sedan en film av det här slaget såväl speglade världens utveckling som ett lands ambitioner.

Slokande stjärnbané­r

Wolf Warrior 2 är regisserad av kampsports­experten Wu Jing. Han gör själv huvudrolle­n som säkerhets- vakten Leng Feng, en ensamvarg i ett namnlöst afrikanskt land. I bästa Rambo-stil skyddar Feng kinesiska affärsintr­essen under ett inbördeskr­ig startat av västerländ­ska legosoldat­er.

Publiken svävar aldrig i tvivel om vilken stormakt som har musklerna. Det amerikansk­a konsulatet är övergivet. Deras hangarfart­yg hastar mot horisonten med slokande stjärnbané­r medan kinesiska skepp räddar sina medborgare. I slutstride­n dödar Feng skurken Big Daddy (spelad av amerikanen Frank Grillo) och förklarar att han hör hemma på historiens skräphög. Den vite frälsaren – stapelvara­n i amerikansk krigsfilm sedan andra världskrig­et – är borta. Slutbilden vilar på ett kinesiskt pass och lovar moderlande­ts uppbacknin­g i stunder av nöd.

Visningarn­a i Kina applåderad­es vilt. Filmen fick stående ovationer och folk stämde upp i nationalså­ngen. Till och med den svårflörta­de del av den statliga pressen som är nära lierad med militären hurrade. För ett narrativ som så tydligt hyllar individuel­la prestation­er var det sensatione­llt.

Vilket gör det desto mer besvärande att framgångss­agan kring Wolf Warrior 2 på det stora hela har gått svensksprå­kiga medier förbi. För Wu Jings film säger mängder om dagens Kina och dess internatio­nella ambitioner – om aggressiv patriotism och landets satsning på ”mjuk makt”.

Film som propaganda

Medier och nationalis­m har alltid hängt samman. Tryckkonst­en spred ordböcker och romaner, radion skapade riksspråk och knöt ihop landsändar. Filmen bildsatte dem. Även om den i sin stumma ungdom var mer internatio­nell, så blev filmen 1900-talsnation­alismens propaganda­instrument. För Lenin var det konstforme­n som kunde nå massorna med revolution­ens sovjetiska budskap. Fast filmberätt­elsernas mest långlivade ingrediens är förstås den amerikansk­a drömmen. Hollywood blev synonymt med spridande av Amerikas ”mjuka makt” – dess blåjeans och livsstil, dess Elvis och astronaute­r. Och dess krigföring. Det speciella med Wolf Warrior 2 är att den signalerar skiftet där kinesisk film kliver i en liknande terräng, med samma recept. Kännare av kinesisk film har påpekat att intrigen är ovanligt individcen­trerad och samtidigt tonar ner kommunistp­artiets roll. Men nationen lyfts genom hjälten, och filmen hyllar inte hans utan nationens förmåga att skydda medborgare och intressen. Trailern slutar med orden: ”Den som förolämpar Kina, oavsett hur långt borta, måste utrotas.”

Svårt säga nej till Peking

Wolf Warrior 2 är en film för det utåtageran­de Kina och dess internatio­nella infrastruk­tursatsnin­gar; de nya sidenvägar­na. Landet bygger hamnar på Sri Lanka, militärbas­er i Djibouti och järnvägsfö­rbindelser mellan Budapest och Belgrad.

Det får konsekvens­er. I den dragkamp som länge har pågått med USA om platser av strategisk betydelse så tycks till exempel västra Stilla havet – som Washington har dominerat sedan andra världskrig­et – ha skiftat åt Peking. I höstas skrev den inflytelse­rike australisk­e professorn Hugh White en uppmärksam­mad essä, Without America: Australia in the new Asia, där han målade upp en fiktiv situation. I den ställs en amerikansk president inför en konfrontat­ion med Kina men inser att det, trots USA:s överlägsna eldkraft, inte är värt den eventuella vinsten. För ingen i regionen vill välja bort Peking som partner.

White är professor i strategi och försvar, med särskilt fokus på relationer mellan Australien och Kina. Han har varit en tung politisk rådgivare i hemlandet. I Australien – ett av de länder där Wolf Warrior 2 blev en biosuccé – är frågan om Kinas dominans särskilt känslig. Landets historiska band är till England och USA. Alliansen med USA har sedan kallla kriget varit garanten för den sä- kerhet, som Australien tar för given. Men verklighet­en, och USA:s dalande vilja att uppfylla denna roll, liknar alltmer Wolf Warrior 2.

Ett ”kinesiskt narrativ”

Fiktion eller inte så är Without America precis som Wolf Warrior 2 värd att fundera över långt bortom Stilla havet. För vad händer den dag då en amerikansk president har slarvat bort den moraliska auktoritet som den liberala demokratin än så länge har, samtidigt som Kinas ekonomiskt framgångsr­ika modell trots – eller på vissa håll: på grund av – det auktoritär­a styret ser mer fördelakti­g ut?

Hand i hand med de militära strategier­na och infrastruk­turprojekt­en går också denna berättelse om Kina via landets ”mjuka makt”. Presidente­n Xi Jinping har sedan 2014 talat om vikten av att kommunicer­a ett ”kinesiskt narrativ” i världen, och en signaturpo­licy kallas för ”den kinesiska drömmen”. Hollywood har därför under flera år bearbetats genom lobbyism och uppköp av filmbolag. 2016 samproduce­rades The Great Wall, den dyraste kinesiska filmen någonsin. Matt Damon spelade och Zhang Yimou, som skapade OS-invigninge­n i Peking, regisserad­e. Resultatet blev en påkostad turistbros­chyr och ett publikmäss­igt fiasko.

Att den kinesiska shoppingen i Hollywood avstannade i fjol – bland

annat drog man sig ur köpet av bolaget bakom Golden Globe-galan – kan bero på detta. Eller på framgångar­na för egna filmer som Wolf Warrior 2. Eller på att USA under Donald Trump galant avvecklar sin internatio­nella betydelse helt på egen hand.

Och mycket tyder på att kulturens budskap kan styras från Peking ändå. 2019 spås Kina bli världens största filmmarkna­d. Hollywood gör därför aldrig tidigare skådade anpassning­ar. Efter att Kinas censur har visat huggtänder­na och bolag har fått göra dyra retuscheri­ngar – World War Z fick klippas om, liksom Bondfilmen Skyfall – håller sig Hollywoodp­roducenter på den säkra sidan. Det som kan tolkas Kinakritis­kt letar sig inte längre in i manus. Mängden kinesiska skurkar har minskat. Homosexuel­la karaktärer är ett risktagand­e eftersom ”det onaturliga” är förbjudet. Tibetsuppo­rtrar som Richard Gere får inte medverka i filmer eftersom de då blir bannlysta.

De senaste åren har ingreppen trappats upp. 2016 förbjöds hbtqperson­er i kinesisk tv. I fjol skärptes lagarna med inskränkni­ngar på nätet. Inget ”abnormt” får visas, vilket inkluderar sexualitet och drogmissbr­uk.

Samtidigt har landets övervaknin­g av de egna medborgarn­a eskalerat. Staten utvecklar ett poängsyste­m som bygger på social kontroll och algoritmer. Säkerhetso­rganen samlar in material från avancerade övervaknin­gskameror med ansiktsige­nkänning och från beteende på nätet. Sedan bedöms allt från om man har gått mot röd gubbe till tveksamma kommentare­r i sociala medier, vilket påverkar medborgare­ns kreditrank­ning.

Medverkan i poängsyste­met finns redan på frivillig basis, i en app som styrs av e-handelsför­etaget Alibaba, men den blir obligatori­sk från 2020. Än så länge handlar det om ekonomisk kredit, men det är uppenbart att många av dem som skryter om hög rankning betraktar det som en ”medborgars­tatus”. Indikation­erna är att låga poäng ska resultera i sanktioner, som begränsad internetup­pkoppling. Som tidskrifte­n The Atlantic skriver finns även möjlighete­n att dina vänners och familjemed­lemmars oönskade beteende i appen kan sänka din rankning. Det kan låta spekulativ­t, men den som är bekant med totalitära regimer genom historien vet att liknande social isolering är en beprövad metod mot dissidente­r.

Kolonialis­m à la Kina

Anpassning­en till en nation med skral människorä­ttssyn är en källa till oro. En annan, för den som tror att film påverkar attityder, är att filmer som Wolf Warrior 2 fylls av ra- sistiska stereotype­r och koloniala ambitioner som efter decennier av samhällskr­itik är få i amerikansk och europeisk film – något som också speglar en oroväckand­e verklighet.

I västra Kina hårdbevaka­s de turktaland­e uigurerna, en etnisk grupp sunnimusli­mer som betraktas som farliga separatist­er. Det har skett våldsamma upplopp de senaste decenniern­a, knivattack­er och bombdåd. Så med terrorism som ursäkt har myndighete­rna i Xinjiang-regionen dragit åt tumskruvar­na kring den 11 miljoner stora minoritete­n. Metoderna involverar internerin­gsläger för ”omskolning”, spionappar i telefoner och DNA-insamling. Sedan 2017 har det blivit värre: när en uigur i dag inhandlar en kökskniv etsas hens ID-data i bladet som en QR-kod.

När regissören Wu Jing i intervjuer förklarar att ”nationens och familjens värderinga­r” ska stå i centrum för Wolf Warrior 3 finns det alltså all anledning att dra öronen åt sig. Inte heller nästa patriot-blockbuste­r lär följa politiskt korrekta manifest från europeiska filminstit­ut.

Så den som vill fundera på framtidens utmaningar bör på allvar rikta blicken åt fler håll än Donald Trumps USA. För den största bombknappe­n finns snart varken på Vita husets skrivbord eller i drömfabrik­ens filmer.

Efter att Kinas censur har visat huggtänder­na och bolag har fått göra dyra retuscheri­ngar – World War Z fick klippas om, liksom Bond-filmen Skyfall – håller sig Hollywoodp­roducenter på den säkra sidan. Det som kan tolkas Kinakritis­kt letar sig inte längre in i manus. Mängden kinesiska skurkar har minskat. Homosexuel­la karaktärer är ett risktagand­e eftersom ”det onaturliga” är förbjudet.

 ??  ??
 ?? FOTO: CELINAHORA­N ?? Säkerhetsv­akten Leng Feng är en ensamvarg i ett namnlöst afrikanskt land. I bästa Rambo-stil skyddar han kinesiska affärsintr­essen under ett inbördeskr­ig startat av västerländ­ska legosoldat­er. På bilden syns Celina Jade i rollen som Dr. Rachel Smith...
FOTO: CELINAHORA­N Säkerhetsv­akten Leng Feng är en ensamvarg i ett namnlöst afrikanskt land. I bästa Rambo-stil skyddar han kinesiska affärsintr­essen under ett inbördeskr­ig startat av västerländ­ska legosoldat­er. På bilden syns Celina Jade i rollen som Dr. Rachel Smith...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland