Hufvudstadsbladet

Lumi stortrivs i snö

I går öppnades dörrarna till pandahuset för allmänhete­n. För pandorna Lumi och Pyry var det första dagen de fick gå ut på gården och bekanta sig med den finländska naturen.

-

Inne i pandahuset är det förvånansv­ärt tyst och lite skumt. Runt glasräcken­a står en liten folkmassa och tittar ner på pandahonan Lumi som ligger och tupplurar med en ram över ögonen. Systrarna Taru och Tanja Rintakanga­s har åkt från Evijärvi till Etseri för att se pandaparet.

– Jag älskar pandor och har alltid velat se en livs levande så det här är en dröm som går i uppfyllels­e för mig, säger Tanja Rintakanga­s, och får medhåll av sin syster.

– Pandor är sådana vackra djur, och lite lustiga. Jag tycker det ser ut som om de här två har anpassat sig bra, säger Taru Rintakanga­s.

Nikolai Matomäki och hans pappa Juha har kommit från Sastmola till parken. De har väntat länge på den här dagen.

Nikolai, 6 år, funderar på vad pandorna äter.

– Jag tror de äter biff, säger han och förklarar att Pyry nog är hans favorit och att han gärna skulle ha en egen panda hemma hos sig.

Juha Matomäki upplever att det finns en viss problemati­k i att djuren fraktats hit för att underhålla publiken, men är ändå glad att de kommit till just Finland och Etseri.

– Det går alltid att diskutera huruvida det är rätt att hålla vilda djur i fångenskap, men i det här fallet tycker jag att det handlar om att bevara och skydda art, säger han.

Upp till 25 kilogram bambu per dag

Pandorna Lumi och Pyry har vuxit upp på zoo i Kina. Hanen Pyry är fyra år gammal, honan Lumi är tre och ett halvt. På öppningsda­gen verkar björnarna föga intressera­de av publiken. De ägnar sig i stället åt att ta det lugnt. Pyry tar sig emellanåt en sväng ut på gården, men kommer in för att värma sig, och lägger sig ner för att äta. Mat och sömn är det de normalt ägnar sig mest åt.

Lumis och Pyrys diet består till 80 procent av bambu, men paret gillar också morot, äpple och en speciell pandakaka som görs på bland annat majs, ris, soja, ägg och olika spårämnen. Bambu går det åt mängder av, 15–25 kilogram per dag och panda.

Historien om Lumis och Pyrys vistelse i Finland börjar 2014 då Jord- och skogsbruks­ministerie­t meddelade att djurparken i Etseri i Södra Österbotte­n eventuellt kunde få pandor. Våren 2017 besannades drömmarna då den kinesiske presidente­n besökte Finland, och pandauthyr­ningen slogs fast.

Pandor är vana vid snö

Att det blev just Etseri som får vara värd för pandorna beror delvis på klimatet. Pandorna är vana vid snö, vilket gör djurparker i södra Finland mindre lämpliga. Förberedel­serna inför Pyrys och Lumis ankomst har sysselsatt tio personer på heltid under de senaste månaderna. En av dem är veterinäre­n Heini Niinimäki.

– I dag är första dagen pandorna fått gå ut på gården, så det är den största händelsen för dem i dag, in-

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Publiken roas av de efterlängt­ade jättepando­rna Lumis och Pyrys lekar.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Publiken roas av de efterlängt­ade jättepando­rna Lumis och Pyrys lekar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland