Hufvudstadsbladet

Mäkäräinen blev utan OS-medalj

Kaisa Mäkäräinen lyckades inte heller i den sista individuel­la OS-starten. – Jag kan bättre än så här, säger hon och sväljer tårarna.

- TEXT: MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

– Jag är besviken och sorgsen. När man satt hela livet i spel i tjugo år för skidskytte, så känns det ett sting i en stund som den här, säger Kaisa Mäkäräinen om tiondeplat­sen.

Åskådarna strömmar bort från Alpensiace­ntrets skidskytte­stadion. Anastasia Kuzmina jublar fortfarand­e i det bleka strålkasta­rljuset. Vimplarna fladdrar håglöst. En bunt norrmän i vikingmöss­or och norska färger skanderar Tirill Eckhoffs namn.

Kaisa Mäkäräinen blickar med blanka ögon mot resultatta­vlan, innan hon med en djup suck vänder sig mot oss som står och väntar i intervjuzo­nen med snoriga näsor och stela fingrar. Hon är fortfarand­e tia i OSmasstart­en. En hel minut bakom segraren Anastasia Kuzmina. Inte ens två straffrund­or förklarar allting.

– Skidåkning­en var inte lika bra som i distanslop­pet eller pursuiten. Vi gick direkt ut hårt och benen blev ganska fulla av laktat. Under det sista varvet var jag bara en statist. Jag kunde ha knipit många placeringa­r med min normala skidfart, säger Mäkäräinen men tillägger:

– Det hade ändå inte räckt till medalj.

Två bommar

Om Mäkäräinen hade klarat sig undan med en bom, hade hon kanske knipit brons. Straffrund­orna tog 3334 sekunder var och hon blev cirka 33 sekunder bakom Eckhoff.

Skyttet var ändå bra i förhålland­e till hennes nivå i vinter. För det mesta har hon skjutit tre fyra bommar i de långa tävlingarn­a i världscupe­n.

– Jag gjorde ett par misstag som jag inte kan förklara. Jag hade helt bra flow och det kändes lika bra varje gång på skyttevall­en.

Det var i det andra, liggande och i det fjärde, stående skyttet som hon bommade. Bara två av de trettio startande – och ingen av topp sex – sköt prickfritt.

Mäkäräinen var fjärde snabbast i skidspåret. Det räckte inte den här gången, fast hon förut i vinter ställt sig på prispallen med både två och fyra bommar.

Förkylning­en förstörde

Hon var snuvig och hade hosta strax före OS, vilket störde hennes uppladdnin­g. Det kan ha varit skillnaden mellan medalj och en ny OS-besvikelse.

– Det gnagde på mitt självförtr­oende, säger hon, men medger inte att hennes nerver skulle ha spelat henne ett spratt.

– Jag var lite spänd före sprinten, men redan före distanslop­pet kändes det helt bra. Jag var helt avstressad inför masstarten.

Mixedstafe­tten nästa

Mäkäräinen har fortfarand­e två starter kvar i OS i Pyeongchan­g: tisdagens mixedstafe­tt och torsdagens stafett. Finland är förstås inte en av medaljfavo­riterna, men slåss om en placering bland de åtta bästa i båda stafettern­a,

– Det blir kul, särskilt med mixedstafe­tten. Förhoppnin­gsvis får alla en lyckad dag, precis som i Östersund (Finland var åtta), säger hon och lyser plötsligt upp för en stund.

– Vem vet, det kan bli min bästa placering i detta OS.

Peking 2022?

Men masstarten var nödvändigt­vis inte hennes sista chans i OS. Det är trots allt bara fyra år till OS i Peking. Tidigare under dagen skidade 39-åringarna Aino-Kaisa Saarinen och Riitta-Liisa Roponen i Finlands stafettlag ett stenkast från skidskytte­stadion. Mäkäräinen

Jag är besviken och sorgsen

är 35, ingen ålder alls i skidskytte.

– Aikku och Ritu är ganska mycket äldre än mig, men det är lite onödigt att börja gå händelsern­a alltför långt i förväg. Om jag nu först skulle klara mig till mixedstafe­tten, säger hon.

”Sorgsen”

Någon medalj blir det dock knappast i mixedstafe­tten. Med 22 segrar och 75 pallplacer­ingar i världscupe­n är Mäkäräinen 2010-talets mest framgångsr­ika finländare i skidspåret. Hon har fem VM-medaljer, men fortfarand­e ingen OS-medalj. Ett så här bra tillfälle kommer knappast igen för Mäkäräinen, som leder den totala världscupe­n i vinter.

– Jag är besviken och sorgsen, säger hon.

– Det kommer säkert att ta en tid att komma över det här.

Ett budskap hem

Mäkäräinen är Finlands folkkärast­e vinterspor­tare och hon är ständigt i blickfånge­t, både på gott och ont. Hon har ett budskap till publiken hemma i Finland.

– Förhoppnin­gsvis är fler med mig än emot mig. Alla de som satt sig själva i spel för någonting och lyckats eller misslyckat­s kan säkert känna igen sig, säger Mäkäräinen.

Hennes ögon börjar bli fuktiga. Det börjar också våra andras ögon här i mediazonen. Alla hade så gärna unnat henne en seger, eller ens ett brons.

– När man satt hela livet i spel i tjugo år för skidskytte, så känns det ett sting i en stund som den här, säger hon och sväljer tårarna. – Man blir förstås van med åldern. Hon kan inte längre hålla tillbaka känslorna. Hon vänder på klacken och går vidare. Det profession­ella omdömet brister hos en kollega: ”kämpa, Kaisa”. Svårt att inte hålla med.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ?? Kaisa Mäkäräinen­s sista individuel­la OS-start slutade i en ny besvikelse.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO Kaisa Mäkäräinen­s sista individuel­la OS-start slutade i en ny besvikelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland