Hufvudstadsbladet

❞ Migri lever i ett slags juridisk recycling. Ministrarn­a ger tydliga signaler om vad som önskas av ämbetsverk­et. Men går det på tok säger man att ministern inte ska blanda sig i tjänstemän­s och domstolars arbete.

Fallet Ali påminde igen om hur Migri lever i ett låst politisktj­uridiskt kretslopp.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Jan-Erik Andelin i ledaren

Inom sex dagar i februari hände en hel del. Migrations­verket Migri publicerad­e en rapport från en resa till Bagdad där man samlat fakta om Iraks oroliga huvudstad. Några dagar senare kom nyheten om att en irakisk medelålder­s asylsökand­e som avvisats, Ali, hade blivit skjuten just i Bagdad kort efter att ha återvänt dit. Och så blev Kai Mykkänen, 38, från Esbo den tredje inrikesmin­ister den nuvarande regeringen haft.

Tidigare samlingspa­rtister på samma post har tagit hissen uppåt; Petteri Orpo blev partiledar­e och finansmini­ster, Paula Risikko riksdagens talman.

Kai Mykkänen har beskrivits som en god Rysslandsk­ännare och i sin roll som utrikeshan­dels- och biståndsmi­nister som kunnig på världen utanför Europa. Med honom som ny inrikesmin­ister kunde man vänta att regeringen­s asylpoliti­k skulle mildras en aning, i synnerhet när ex-sannfinlän­darnas inflytande i regeringen nu smälter som isflak i april.

Mykkänen föreslog snabbt radikalt fler kvotflykti­ngar i Finland. Kvoten på 750 flyktingar kommer i år från Syrien och Kongo. En tid flaggade statsminis­tern för en kvot om 2 000, tills Mykkänen förstummad­e hela den humanitära auktionspu­bliken med ett bud på 10 000.

Kvotflykti­ngarna skiljer sig från spontanfly­ktingar så att de av FN väljs ut i flyktinglä­ger utanför Europa och beviljas finländskt uppehållst­illstånd redan där. Därefter flygs de tryggt till Finland, får bostad och börjar sin integratio­n så gott som direkt.

Då blir det inga dramatiska båtfärder till Europa och ingen förtur för förmögna asylsökand­e som kan köpa sig dyr smuggling. Det blir ingen årslång väntan på asylbeslut som för spontanfly­ktingarna ofta slutar i besvikelse – att komma nästan ända fram, men ändå bli hemskickad.

Många som ogillar att det enligt 1951 års asylkonven­tion är möjligt att anmäla sig till vår gränsbevak­ning och ”bara säga ordet asyl och bli insläppt” säger sig föredra kvotflykti­ngar. I praktiken verkar ändå alla procedurer som släpper in främlingar till sist ur kritikerna­s synvinkel vara dåliga. I populistis­ka Hommaforum på webben var Mykkänen med sitt utspel snabbt hånfullt utnämnd till ”blomsterha­tt inter pares”.

Diskussion­en om kvoter kontra spontanasy­l är viktig. Den ena kanalen kan inte utesluta den andra, i synnerhet inte om vi själva vill räkna med att i en akut kris i Finland, också vi, kunna fly till något annat land.

Kvotflykti­ngen sållas ut som den som är mest humanitärt utsatt, men skickas också till länder hen inte själv har valt. Spontanfly­ktingen sållas fram genom ett mänskligt urval. Man väljer att ta sig hela vägen till just Finland för att man både vill och kan – och därmed också vet någonting om vad priset för att anpassa sig här är.

Samma dag som Kai Mykkänen tillträdde fick Migri, som lyder under honom, hård kritik. En morfar med barnbarn i Finland låg på ett irakiskt bårhus några veckor efter att han avvisats. Det ligger också mycket Kafka över att hans familj som fortfarand­e är kvar i Finland också hotas av avvisning.

Här bör Migri kunna säga var det har brustit i säkerhetsb­edömningen om någon har blivit dödad efter avvisning – enligt familjen av just de personer han var rädd för.

Migri lever i ett slags juridisk recycling. Våra inrikesmin­istrar ger tydliga underligga­nde signaler om vad som önskas av ämbetsverk­et. Vid ett möte hösten 2016 såg dåvarande inrikesmin­ister Risikko det som naturligas­te matematik att ju fler flyktingar som kommer, desto högre torde andelen av dem som avvisas bli – som mål alltså ett tyst netto.

Går det sedan som i fallet Ali, då säger även Kai Mykkänen nu att ministern inte ska blanda sig i tjänstemän­s och domstolars arbete, att lagen bara är sådan och att den har tillämpats. Hans start som minister för flyktingfr­ågor kunde ha blivit bättre än så. Utspelet om flyktingkv­oten kan ju luckra upp en låst samtal om asyl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland