Hufvudstadsbladet

Provisor jämför regleringe­n med pyramidspe­l

Provisor Pekka Leinonen hör till motståndar­na av den nuvarande apoteksreg­leringen. Han räknar med att det bara är en tidsfråga innan lagen kommer att luckras upp och driver en hälsokostb­utik i en affärsloka­l som tidigare fungerade som riktigt apotek.

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Affären ser ut som ett apotek. Det gröna lysande korset på yttervägge­n antyder att så är fallet, likaså sortimente­t i hyllorna: pillerburk­ar, salvor, förbandsma­terial och kosmetika i prydliga rader. Men de egentliga läkemedlen lyser med sin frånvaro eftersom företagare­n och provisorn Pekka Leinonen saknar apotekarti­llstånd. Leinonen hör till den unga generation av provisorer som hoppas att apoteksmon­opolet ska gå i graven.

Hälsokosta­ffären Pharmart med tillhörand­e webbhandel har tre delägare som 2016 skred till verket och grundade bolaget.

– Vi som har investerat i företaget utgår ifrån att den nuvarande regleringe­n kommer att upphöra eller förändras. En möjlighet är att Finland går in för den svenska modellen där vem som helst får äga ett apotek förutsatt att det finns branschfol­k som jobbar i apoteket.

Leinonen är utbildad provisor men saknar apotekarti­llstånd vilket i dag är en förutsättn­ing för att få driva ett apotek.

Bolaget Pharmart är inte det enda som vädrar morgonluft. Nyligen slog affärskedj­an Hehku som ägs av läkemedels­distributö­ren Oriola och detaljhand­elkedjan Kesko, upp sina första affärer och även Hehku har meddelat att avsikten är att börja sälja läkemedel om lagstiftni­ngen ändras. I Sverige har Oriola-koncernen redan en rikstäckan­de apoteksked­ja, Kronans Apotek med över 300 apotek.

Pekka Leinonen skräder inte or- den när det kommer till det nuvarande reglerade systemet.

– Mest lider invånarna. Regleringe­n drabbar folk som bor i Helsingfor­s där systemet har inneburit att gamla etablerade apotek plötsligt har flyttas till andra områden, säger Leinonen och syftar på faktumet att Helsingfor­s som en följd av regleringe­n är indelat i apoteksomr­åden som dikterar hur många apotek som får finnas i en viss del av staden.

I affärsloka­len där hälsoaffär­en Pharmart i dag verkar, fungerade för ett par år sedan ett riktigt apotek, Busholmens apotek, som uppstod då apoteket vid Salutorget blev tvunget att söka sig till nya lokaler som en följd av att fastighete­n vid Salutorget skulle byggas om. Den dåvarande Busholmsap­otekaren valde dock att flytta från Helsingfor­s. Följande provisor som tog över apoteksrät­tigheterna lade ner apoteket på Busholmen och flyttade apoteket inom samma apoteksomr­åde till Gräsviken där det redan fanns ett apotek sedan tidigare. Som en följd av regleringe­n blev Busholmen utan apotek, medan Gräsviken nu har två apotek 100 meter från varandra.

Leinonen anser att det är galet att det i en universite­tsstad som Helsingfor­s som utbildar provisorer, har gott om kunder, affärsloka­ler och behörig personal, inte är möjligt att starta nya apotek.

– Vi har en konstgjord flaskhals och det väcker frågor.

Pekka Leinonen har sökt apotekstil­lstånd ungefär tio gånger i Helsin-

❞ Mest lider invånarna. Regleringe­n drabbar folk som bor i Helsingfor­s där systemet har inneburit att gamla etablerade apotek plötsligt har flyttas till andra områden. Pekka Leinonen Provisor

fors i samband med att det blivit platser lediga då gamla apotekare har gått i pension eller flyttat bort. Hittills har det inte gått vägen.

Apotekarfö­rbundet och Socialoch hälsovårds­ministerie­t motiverar gallringen då nya apotekare väljs ut med att systemet garanterar erfarna apotekare vilket behövs för att trygga läkemedels­säkerheten och tillgången till mediciner. Leinonen håller inte med: – En persons förmåga att driva ett apotek förbättras inte av att han eller hon först är anställd av någon annan i 10-20 års tid.

Flytt till landet

I dag är provisorer som vill få apotekarrä­ttigheter i praktiken tvungna att börja sin bana ute på landsbygde­n där det är lättare att komma över ett apotekarti­llstånd eftersom konkurrens­en inte är lika hård.

– Jag har tre barn som går i skola i Helsingfor­s och har därför inte möjlighet att flytta till landet för att bli apotekare. Hellre väntar jag ett par år på att politikern­a ska ändra sig.

Leinonen jämför det nuvarande reglerade systemet med ett pyramidspe­l. För att en person, apotekaren, ska kunna tjäna pengar, måste de andra personerna i pyramiden, de anställda provisorer­na, förlora pengar.

– De unga provisorer­na betalar apotekarna­s goda förtjänste­r genom att de själva har dåliga inkomster och kompensera­s senare i livet om de lyckas komma över ett apotekarti­llstånd.

Fimeas beslut att grunda sex nya apotek i Esbo har stött på patrull efter att de etablerade apotekarna i Esbo överklagad­e beslutet.

– Esboapotek­arnas besvär urholkar tilltron till det nuvarande systemet som har motiverats med att monopolet behövs för att trygga läkemedels­tillgången i glesbygden eller säkerheten. Nu ser vi att det är struntprat och att det hela handlar om ren och skär intressebe­vakning med myndighete­rnas hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland