Hufvudstadsbladet

Besvikna småägare lägger ner Telias aktieägarf­örening

En sjunkande aktiekurs, nonchalans mot småägare och statens passivitet har fått besvikna småägare att lägga ner Telias aktieägarf­örening. – Finska staten gjorde rätt som drog sig ur bolaget. Svenska staten borde göra samma sak, säger föreningen­s ordförand

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

För en dryg vecka sedan sålde finska staten sitt sista innehav i telekombol­aget Telia Company (tidigare Telia Sonera). Kort dessförinn­an hade Telias aktieägarf­örening beslutat att lägga ner sin verksamhet efter mer än femton aktiva år. Orsaken är besvikelse över bolaget och dess storägare, staten.

– Med en halv miljon ägare borde bolaget ha visat småägarna större hänsyn, Telia har ju varit en riktig folkaktie, säger aktieägarf­öreningens medgrundar­e och ordförande Folke Höjmar i Stockholm.

Enligt Höjmar har Telia gynnat de stora ägarna på småägarnas bekostnad. Telekombol­agets tvivelakti­ga affärer i Centralasi­en har inte heller gjort saken bättre. Föreningen har i många år också kritiserat finska och framför allt svenska statens passivitet i bolaget. Svenska staten äger 37 procent av bolaget.

– På årsstämmor­na har vi begärt svar på ett antal frågor av båda staternas representa­nter, men de har inte svarat. Framför allt svenska staten har inte velat redogöra för sin policy och sina idéer för framtiden. Det har varit samma sak i flera år, säger Höjmar.

Bra start

Aktieägarf­öreningen grundades 2001, året efter att Telia börsnotera­des. Föreningen­s syfte var att främja de små ägarnas intressen.

Föreningen fick snabbt över 2 000 aktiva medlemmar. Kontaktern­a med Finland var goda och som mest hade föreningen 400– 500 finländska medlemmar. Enligt Höjmar fick föreningen en bra start tack vare ett gott samarbete med dåvarande Telia Sonera-vd:n Anders Igel och vice styrelseor­dföranden Carl Bennet.

– De var måna om att de små aktieägarn­a skulle få större inflytande i bolaget. Men under årens lopp har kontakten med bolagsledn­ingen blivit allt sämre.

Vid nedläggnin­gen hade aktieägarf­öreningen totalt bara ett hundratal medlemmar kvar. Enligt Höjmar har många tidigare Telia-ägare sålt sina aktier och köpt in sig i konkurrent­en Tele2. Kinnevikäg­da Tele2 håller på att fusioneras med operatören Comhem och många ser stor potential här. Konkurrens­myndighete­rna ska ännu godkänna fusionen, men om den blir av väntas Telia få det tuffare.

– Då kan det bli svårt för nuvarande Telia-ledning att hävda sig, säger Höjmar.

Intressant att notera är att Comhem tidigare ägdes av Telia, men efter samgången med Sonera måste Telia avyttra Comhem av konkurrens­skäl. Verksamhet­en köptes då av en riskkapita­lfond.

Det är inte bara småägarna som är besvikna på bolaget. Också till exempel större förvaltare har varit kritiska. Sedan april 2015 har aktiens värde sjunkit med en tredjedel (se graf), samtidigt som den allmänna utveckling­en på aktiemarkn­aden varit positiv.

Svenska staten kvar som ägare

Huruvida stater ska äga bolag är enligt Höjmar en fråga som kan diskuteras, men om staten är ägare anser han att den åtminstone ska ta en aktiv roll.

– I dagsläget tycker jag finska staten gjorde rätt som drog sig ur bolaget. Svenska staten borde göra samma sak, eller åtminstone trappa ner sitt ägande.

Men det tänker svenska staten inte göra. Det bekräftade Sveriges näringsmin­ister Mikael Damberg för Svenska Dagbladet strax efter att finska staten sålt sina aktier.

Damberg medgav dock att han

inte är nöjd med utveckling­en av bolagets värde. På tidningens fråga vad staten tillfört Telia svarar näringsmin­istern långsiktig­het.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland