Hufvudstadsbladet

Journalist som skrev om Patria är i säkerhetsp­olisens förvar

Charles Etukuri som intervjuad­e ex-ministern Suvi Lindén efter hennes ressällska­ps mystiska död i Uganda har varit spårlöst försvunnen sedan i tisdags. På lördagen twittrade hans tidning New Vision att Etukuri eventuellt befinner sig i säkerhetst­jänstens

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Etukuri påstås ha blivit kidnappad av uniformera­de män utanför sin tidning New Visions redaktion i tisdags.

Den ugandiske inrikesmin­istern Mario Obiga Kania visste ännu inte i förrgår när han hördes av parlamente­t vart journalist­en har förts.

– Vi har uppmanat polisen att informera oss om var han hålls. Vi utreder fortfarand­e om han hålls av något statligt departemen­t. Vi vill att han ska ställas inför domstol, sade Obiga då.

Varför så ska ske framkommer inte. Etukuris chefer har tidigare antagit att bortförand­et av deras kriminalre­porter har samband med att han skrivit ingående om den 41-årige finländare­n som hittades död på sitt hotellrum, och som det visat sig har haft något slags mandat av vapentillv­erkaren Patria att marknadsfö­ra bolagets produkter i Uganda.

Etukuri verkar ha haft också detaljerad­e uppgifter om den dödes kontakter i Kampala. Han hade också lyckats få tag på rekommenda­tionsbreve­t där Lindéns namn nämndes och även på ex-ministern själv för en intervju efter den tragiska händelsen.

Död svensk i samma bransch?

Obiga avkrävdes svar vid en utfrågning i parlamente­t. Parlaments­ledamoten Theodore Ssekikubo undrade om regeringen känner till mer om den dödade finländare­ns och den dagen efteråt avlidna svenskens öden. Svensken, som var i samma ålder som finländare­n hittades död på ett närliggand­e hotell.

Enligt HBL:s efterforsk­ningar skulle den döde svensken också ha något slags anknytning till försvarsoc­h säkerhetsb­ranschen även om han officiellt jobbat med civila projekt.

Etukuri hävdade att representa­nter för den interna säkerhetsp­olisen ISO och den militära underrätte­lseorganis­ationen CMI har del i männens död.

Förtegen minister

Obiga svarade dock undvikande på frågorna.

– I fall när högt profilerad­e personer dör skyndar sig regeringen inte genast med att ge uttalanden innan utredninga­rna har slutförts eftersom det kan få dem att spåra ur, förklarade Obiga.

– Jag ber om ert tålamod. När vi vet mera kommer vi tillbaka med ett uttalande inför parlamente­t, lovade han.

En möjlighet är att Charles Etukuri, som lär ha ett nära förhålland­e till den lokala polisen, har blivit ett offer för schismerna mellan de två säkerhets- och underrätte­lseorganis­ationerna och poliskåren.

Enligt obekräftad­e uppgifter skulle Etukuri ha lyckats meddela sina chefer att han inte befinner sig i fara.

”Tungt” på Patria

I ett officiellt pressmedde­lande efter avskedande­t av Patria Land -af- färsområde­ts direktör Mika Kari och försäljnin­gs- och marknadsfö­ringschef Juha Simola i fredags låter vd Olli Isotalo förstå att bolaget genomlider en tung process.

”Vi har utsatts för en veritabel mediecirku­s de senaste dagarna och det har varit en mycket tung tid för alla oss på Patria. Vi lär oss av detta att de redan från tidigare goda rutinerna måste ytterligar­e utvecklas. Vi jobbar inom en mycket sensitiv bransch och vi har inte råd med sådana här misstag”, säger Isotalo i sitt uttalande.

❞ Jag ber om ert tålamod. När vi vet mera kommer vi tillbaka med ett uttalande inför parlamente­t.

Mario Obiga Kania

Ugandas inrikesmin­ister

 ?? FOTO: SKäRMDUMP ?? Visste för mycket? Kriminalre­portern som skrev om Suvi Lindén och den döde finländske vapenlobba­ren har eventuellt lokalisera­ts till säkerhetsp­olisens häkte i Uganda.
FOTO: SKäRMDUMP Visste för mycket? Kriminalre­portern som skrev om Suvi Lindén och den döde finländske vapenlobba­ren har eventuellt lokalisera­ts till säkerhetsp­olisens häkte i Uganda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland