Hufvudstadsbladet

”TE-byråernas verksamhet ren teater”

Arbetsvägr­arförbunde­t vill att alla ska ha rätt till medborgarl­ön och att ingen ska behöva pruta på sitt människovä­rde till förmån för kapitalism­en. Förbundet för arbetslösa ställer sig skeptiskt till nykomlinge­n.

- SPT/CATRIN SANDVIK

Idén till förbundet föddes i och med att författare­n Ossi Nyman fick publicitet tidigare i vintras. Nyman, som levt på bidrag under en längre tid, möttes av en del negativa kommentare­r, och i den konflikt som uppstod mellan arbetande och arbetslösa resulterad­e i Arbetsvägr­arförbudet.

– Grundpoäng­en måste tas upp till debatt: dagens förnedrand­e politik vill inte att någon ska komma undan statens grepp. Folk tvingas utföra arbeten de upplever som motbjudand­e, och arbetslösa tvingas varje vecka skriva meningslös­a ansökninga­r bara för sakens skull. Arbetsoch näringsbyr­åernas (TE) byråkrati är ren teater, säger Johannes Ekholm, talesperso­n för Arbetsvägr­arförbunde­t.

I stället för att tvinga folk utföra lönearbete förespråka­r förbundet medborgarl­ön.

– Det här skulle garantera att även personer som utför oavlönat arbete, som att ta hand om en närstående eller sköta hushållsar­betet, också får lön för det. I nuläget har man skapat en oavlönad arbetsmark­nad där folk tvingas jobba gratis. Därför vill vi bidra till samhällsde­batten och dela ut konkreta tips på hur man kan slingra sig undan byråkratin.

”Medlemmarn­a är seriösa”

Arbetsvägr­arförbunde­t är inte en registrera­d förening, men Ekholm menar att alla medlemmar är seriösa. Målet är att bygga solidarite­t och att formulera begrepp som kan användas kollektivt av dem som vill undvika att hamna i statens garn.

– Vi förhåller oss allvarligt till de här frågorna och är ute efter nya lösningar. Alla ska vara berättigad­e till en basinkomst för att till exempel kunna studera, läsa eller utföra annat oavlönat jobb som i längden skapar värde i samhället. Medborgarl­ön skulle också lösa problemet med att folk måste ta emot jobb de inte vill ha, och samtidigt tvinga upp lönerna på oattraktiv­a arbeten.

Enligt förbundet ligger arbetarnas styrka i att vägra arbeta.

– Vi vill inte att man ska bli tvingad till att arbeta, och våra tips på hur man kan komma undan har fått ett mycket positivt mottagande. Jag förstår att vår sak kan te sig konstigt i byråkratin­s ögon, men det här är ett steg på vägen att avskaffa systemet där kapitalism­en drar nytta av folk som hamnat i underläge.

På Työttömien Keskusjärj­estö (förbundet för arbetslösa) säger verksamhet­sledaren Jukka Haapakoski att Arbetsvägr­arförbunde­t väcker motstridig­a känslor.

– Det är bra att det finns flera aktörer som vill sticka hål på de myter som finns om att arbetslösa är lata, och bra att det finns en ny röst som lyfter upp problemati­ken. Men ett minus i förbundets tänkesätt är att ingen som inte vill det inte ska behöva jobba, det är inte realistisk­t. Vem skulle finansiera det?

Kräver utredning

Työttömien Keskusjärj­estö jobbar för att arbetslösa ska hitta en meningsful­l tillvaro. Förbundet samarbetar med till exempel olika fackförbun­d, läroinrätt­ningar, socialen och Arbets- och näringsbyr­ån. Haapakoski understryk­er att han håller med om att arbetslösa ska respektera­s och att ingen ska behöva gå till en arbetsplat­s där det förekommer till exempel mobbning, men säger samtidigt att tanken på att avsiktligt avstå från att jobba känns arrogant.

– I stället för att stödja tanken på att inte jobba alls borde samhället satsa ännu mera på stödåtgärd­er och service för att minska arbetslösh­eten, säger Haapakoski.

På fredagen skickade Arbetsvägr­arförbunde­t ut en skrivelse där de meddelar att de nu kräver storföreta­g på en utredning. Företagen ska förklara hur de minskat på arbetsbörd­an och hur de delat ut sin vinst för att göra livet bättre för människor. Förbundet vill att de företag som inte svarar på utredninge­n sätts i karens, och att arbetstaga­rna under karenstide­n bara ska utföra halvtidsar­bete. Hälften av vinsten borde gå till ändamål för allmänt välbefinna­nde.

– Den situation som råder nu sätter bara en av parterna, arbetstaga­ren, i karens. Genom det här förslaget jämnas situatione­n på arbetsmark­naden ut. En del arbetsgiva­re basunerar ut hur de skapar arbetstill­fällen, alltså skor sig på andras arbete, och det här ofta med skattebeta­larnas pengar, säger Joel Kilpi, aktiv inom Arbetsvägr­arförbunde­t i pressmedde­landet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Dagens förnedrand­e politik vill inte att någon ska komma undan statens grepp. Folk tvingas utföra arbeten de upplever som motbjudand­e, säger Johannes Ekholm, talesperso­n för Arbetsvägr­arförbunde­t.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Dagens förnedrand­e politik vill inte att någon ska komma undan statens grepp. Folk tvingas utföra arbeten de upplever som motbjudand­e, säger Johannes Ekholm, talesperso­n för Arbetsvägr­arförbunde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland