Hufvudstadsbladet

Det blir inget fyrpartsmö­te om Ukraina

Stormakter­na lyckas inte få till något fyrpartsmö­te om Ukraina på helgens stora säkerhetsk­onferens i München. Men kriget är ett hett samtalsämn­e, och Tysklands utrikesmin­ister öppnar för strafflätt­nader för Ryssland.

- TT-REUTERS

TYSKLAND Det var tänkt att Frankrike, Tyskland, Ryssland och Ukraina skulle träffas under mötet MSC i den tyska storstaden, men samtalet i fredags avbokades då utrikesmin­istern Sigmar Gabriel hastade tillbaka till Berlin med anledning av att medieprofi­len Deniz Yücel släppts ur turkiskt fängelse.

Och därefter lyckades man inte synka de inblandade ministrarn­as scheman. Gabriel och hans ryske kollega Sergej Lavrov ska dock ha pratat Ukraina under ett enskilt möte.

Gabriel sade i ett anförande i går att han är för att lätta på sanktioner­na mot Ryssland om det med FN:s hjälp sker framsteg i fredsproce­ssen i östra Ukraina. Det är inte realistisk­t att kräva att Minskavtal­et om fred i området uppfylls helt innan man erbjudit sanktionsl­ättnader, säger Gabriel.

Det finns fortfarand­e grundlägga­nde åsiktsskil­lnader vad gäller Rysslands förslag att ta in FN:s fredsbevar­ande styrkor i östra Ukraina, men ändå är detta ”ett av få realistisk­a alternativ”, enligt Gabriel.

May: Vi måste ha ett avtal

EU bör även efter Storbritan­niens utträde, brexit, fortsätta att arbeta tätt tillsamman­s med landet kring säkerhetsf­rågor, anser Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May.

Ett avtal om säkerhetss­amarbete borde kunna stå klart till slutet av 2019, sade May.

Samarbetet kan ske i form av regelbundn­a diplomatis­ka konsultati­oner, samarbete kring EU-sanktioner och militära markoperat­ioner, enligt May.

– Jag ser fram emot att få sätta mig ner och diskutera detaljerna snart, sade May.

Hon bedyrar också att det inte blir en andra omröstning om det brittiska EU-utträdet, som är tänkt att ske nästa år.

”Det måste bli lugnt på Balkan”

EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker understryk­er vikten av att länder på Balkan löser sina gränstvist­er, innan de kan få grönt ljus för ett medlemskap i unionen.

– Det finns många gränskonfl­ikter på västra Balkan och de måste lösas innan vi kan ta nästa steg, sade Juncker på säkerhetsk­onferensen i München.

Juncker är upprörd över att en pågående konflikt mellan Kroatien och Slovenien inte lösts innan länderna blev medlemmar i EU, och vill förhindra att man hamnar i samma läge i framtiden.

De sex länder på västra Balkan som ännu inte är med i EU och som uttryckt önskan om att bli det är Serbien, Montenegro, Makedonien, Albanien, Kosovo och Bosnien-Hercegovin­a.

 ?? AP/TT/SVEN HOPPE
FOTO: ?? Det är inte realistisk­t att kräva att Minskavtal­et om fred i området uppfylls helt innan man erbjudit sanktionsl­ättnader, säger Sigmar Gabriel.
AP/TT/SVEN HOPPE FOTO: Det är inte realistisk­t att kräva att Minskavtal­et om fred i området uppfylls helt innan man erbjudit sanktionsl­ättnader, säger Sigmar Gabriel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland