Hufvudstadsbladet

Klassiska stationer kan ännu räddas

Drygt 80 år efter ”Mordet på Orientexpr­essen” har Turkiet befarats ta död även på Istanbuls klassiska tågstation­er. Men nu kommer positiva signaler om att åtminstone den ena är räddad och snart ska kunna öppna för trafik igen.

- HENRIK SAMUELSSON/TT

TURKIET – Den kommer att förbli offentligt ägd, säger Aykurt Nuhoglu, borgmästar­e i området Kadiköy, där Haydarpasa-stationen ligger.

– Frågan har debatterat­s, men nu föreligger ingen fara för stationen. Tågen börjar köra 2019, säger Nuhoglu till nyhetsbyrå­n AFP.

Stängdes 2013

Haydarpasa ligger på den asiatiska sidan av den turkiska storstaden, som på 1920-talet bytte namn från Konstantin­opel till Istanbul. I över 100 år har stationen varit känd som Europas port till Orienten – inte minst efter det att Taurusexpr­essen från Bagdad figurerade i Agatha Christies bok ”Mordet på Orientexpr­essen” 1934.

Men 2010 brandhärja­des den pampiga byggnaden, och 2013 stängdes både Haydarpasa och motsvarand­e station på den europeiska sidan, Sirkeci, med motivering­en att Turkiets hela järnvägssy­stem behövde byggas om och moderniser­as.

Sedan dess har en intensiv debatt pågått, och regelbundn­a demonstrat­ioner har hållits för att Haydarpasa ska förbli just järnvägsst­ation. Byggnaden har ett mycket eftertrakt­at läge vid Bosporen, och det har funnits planer på att göra om den till hotell eller galleria.

– Den restaurera­s som tågstation, ingenting annat, försäkrar en anonym källa på det statliga turkiska järnvägsor­ganet TCDD nu enligt AFP.

Därmed ska det snart gå att ta snabbtåg från huvudstade­n Ankara ända in i Istanbul, i stället för till nuvarande slutstatio­nen Pendik sydöster om tiomiljone­rsstaden.

Museum och restaurang

För Sirkeci är läget mer osäkert. Där är numera en underjordi­sk pendeltågs­station i drift, men ytspåren är stängda och den klassiska byggnaden varifrån Orientexpr­essen tidigare utgick hyser tills vidare bara ett museum och restaurang­en Orient Express.

Flera av de internatio­nella linjer, till exempelvis Grekland, som tidigare gick till och från Sirkeci är nu lagda i malpåse. Andra utgår från Halkali, en relativt ödslig liten station väster om centrala Istanbul.

 ??  ??
 ?? FOTO: 20TH CENTURY FOX/AP/ NICOLA DOVE ?? Johnny Depp i den senaste filmatiser­ingen av Mordet på Orientexpr­essen.
FOTO: 20TH CENTURY FOX/AP/ NICOLA DOVE Johnny Depp i den senaste filmatiser­ingen av Mordet på Orientexpr­essen.
 ?? FOTO: AP/OSMAN ORSAL ?? 2006 stannade tågen ännu ovan jord vid Sirkeci.
FOTO: AP/OSMAN ORSAL 2006 stannade tågen ännu ovan jord vid Sirkeci.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland