Hufvudstadsbladet

Ex-stabschef om Trump: Det var en bergochdal­bana

I en ny bok berättar president Donald Trumps tidigare stabschef Reince Priebus om den bergochdal­bana det är att försöka få disciplin på en av de mest otämjda figurerna i politiken.

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

USA Justitiemi­nister Jeff Sessions kokade av ilska och hade dundrat ut ur Vita huset med hotet att avgå. Reince Priebus hann ikapp honom på parkeringe­n, drog ut honom ur den svarta bilen och tvingade med honom till sitt kontor. Där vidtog ett krismöte tillsamman­s med vicepresid­ent Mike Pence och chefsstrat­eg Steve Bannon.

– Jag sade ”du kan inte avgå, det är omöjligt”, berättar Priebus enligt tidningen The New York Times.

Tumultarta­d tid

Skälet till Sessions upprördhet var president Donald Trumps ilska över att justitiemi­nistern klivit åt sidan från Rysslandsu­tredningen och enligt Trump därmed förlorat kontrollen över den. Det var maj förra året och presidente­n hade just sparkat FBI-chefen James Comey.

Priebus lyckades hindra Sessions från att avgå med buller och bång den där dagen. Men justitiemi­nistern skrev ett avskedsbre­v samma kväll – en uppsägning som Priebus, enligt honom själv, genom hårt arbete lyckades få Trump att inte bevilja. Om Sessions avgick just då skulle det leda till att en rad mellanchef­er på justitiede­partemente­t slutade och ännu mer kaos, resonerade han.

Historien återberätt­as i boken The Gatekeeper­s: How the White House Chiefs of Staff Define Every Presidency av Chris Whipple om Vita husets stabschefe­r. I mars kommer den ut i en ny upplaga där ett kapitel om Priebus ingår.

I intervjuer med författare­n berättar den tidigare stabschefe­n om en tumultarta­d tid där han bland annat försökte hantera dåligt förberedda presidentd­ekret och sin chefs fäbless för Twitter. Men han uttrycker också beundran för hur tuff Donald Trump är och säger att presidente­n i slutändan kanske har rätt om Twitter.

Strid om publiksiff­ror

Att arbeta för Trump var som att ”rida den starkaste och vildaste hästen”, säger Priebus. Det blev tydligt redan på presidente­ns första vanliga arbetsdag, den 21 januari i fjol. Klockan 6 på morgonen ringde en rasande Trump upp Priebus och ville att han skulle ”fixa” rapporteri­ngen i tidningen The Washington Post som jämförde publiken vid företrädar­en Barack Obamas installati­on med Trumps, till den nye presidente­ns nackdel.

– Han sade ”det här är skitsnack... Det var mer folk där, det var folk som inte kunde komma in”, minns Priebus enligt ett utdrag ur boken i tidskrifte­n Vanity Fair.

Det var början till den offentliga striden om publiksiff­rorna vid Trumps installati­on. Hans förste stabschef minns att han redan den där morgonen undrade ”vem behöver en kontrovers om installati­onen?”. Och sedan frågade han sig själv om han verkligen ville gräla med USA:s president om saken på sin första dag på jobbet.

Sex månader och sex dagar senare fick han sparken.

 ?? FOTO: AP/TT/EVAN VUCCI ?? President Donald Trumps dåvarande stabschef Reince Priebus och USA:s första dam Melania Trump lyssnar på presidente­ns tal i Riyad i Saudiarabi­en i maj.
FOTO: AP/TT/EVAN VUCCI President Donald Trumps dåvarande stabschef Reince Priebus och USA:s första dam Melania Trump lyssnar på presidente­ns tal i Riyad i Saudiarabi­en i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland