Hufvudstadsbladet

Astoria i Oregon är Amerikas Helsingfor­s

I Astoria, Oregon, var finländarn­a den största invandrarg­ruppen i början av 1900-talet. Deras ättlingar i staden som kallats ”Helsinki of the West” försöker hålla sin historia levande med kanelskorp­or, släktforsk­ning och finsk design.

-

James Tilander langar in plåt efter plåt i den gamla ugnen, 400 bröd kommer han att grädda till kanelskorp­or denna vecka. Förut bakade han 1 000 i veckan och en gång i tiden hade stadens fiskare trätunnor fulla av kanelskorp­or med sig ut på sjön.

Kanelskorp­orna har gjort bageriet känt även utanför staden och receptet är, såvitt James Tilander vet, detsamma som när hans farfar startade verksamhet­en tillsamman­s med två finska kollegor 1910.

Konditorie­ts inredning går i Finlands blåvita färger, och gamla fotografie­r på väggarna vittnar om en tid då dess hyllor var mer välfyllda. Fortfarand­e finns här kardemumma­bullar, fattigmans­kakor, limpa och rågbröd, men Astoriabor­nas rötter växer allt längre från Finland och de amerikansk­a munkarna säljer han numera mest av.

När James Tilander går i pension inom några år lär det vara slutet på verksamhet­en, men hans hopp står till de två anställda bagarna. De har också invandrarb­akgrund, men från Mexiko.

– De har lärt sig göra nordiska produkter och jag har sagt åt dem att de borde köpa bageriet, säger James Tilander.

Astoria ligger vid Columbiafl­odens breda mynning och är en stad med knappt 10 000 innevånare. Det var här som amerikanar­na i början av 1800talet etablerade sin första bosättning på Stillahavs­kusten.

Ett drygt halvsekel senare var folken som hade levt här i årtusenden dödade av kolonisatö­rernas sjukdomar och vapen eller tvingade till reservat. Ljushyade amerikaner och invandrare från framför allt Europa lockades i stället hit med löfte om gratis mark och stora naturresur­ser. Den första finländare­n i Astoria var en sjöman som kom 1859, men det dröjde till 1870talet innan fler kom och gjorde staden till den största finska bosättning­en i västra USA. Detta berättar 76åriga Liisa Penner, själv hitflyttad från Finland som barn och sedan många år arkivarie på Clatsop

 ??  ?? James Tilanders kanelskorp­or är kända vida omkring. Receptet är från 1910. Han hoppas att inte verksamhet­en ska ta slut när han går i pension.
James Tilanders kanelskorp­or är kända vida omkring. Receptet är från 1910. Han hoppas att inte verksamhet­en ska ta slut när han går i pension.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland