Hufvudstadsbladet

Nu är det fest i Europa

-

Nyheterna duggar tätt om framgångar­na i den europeiska ekonomin. Under fjolårets sista tre månader växte euroområde­ts bnp med hela 2,7 procent och i januari nådde inköpschef­ernas förtroende­index den bästa nivån på tolv år. Krisen är äntligen över, konstatera­r EU-kommission­en självsäker­t i en färsk rapport med titeln ”Europe is Back”, Europa är tillbaka. Den offentliga skulden i unionen minskar och ligger klart lägre än i USA, arbetslösh­eten är lägre än på tio år och investerin­garna ökar.

Visst är det skönt att läsa goda nyheter efter många år av motgångar på det europeiska planet: först finanskris­en, så den europeiska skuldkrise­n, Greklands bottenkänn­ing och skyhöga räntor för länderna i Sydeuropa. För att inte tala om Finlands negativa tillväxt.

Nu har pendeln svängt. Spanien lyfter långfristi­ga lån på goda villkor. Ännu mer dramatisk är utveckling­en i Portugal. För sju år sedan tvingades landet betala 16 procents ränta på långa lån; nu i vinter bara 2 procent. Portugal har dessutom lyckats halvera arbetslösh­eten som nådde rekordnivå­er efter finanskris­en.

Till och med Grekland är nära att få friskintyg trots den fortsatt höga statsskuld­en. Framtidstr­on är stark i en rapport från landets utrikesmin­isterium kallad ”Greece Reborn”, det pånyttfödd­a Grekland, som räknar upp positiva trender.

Och här i Finland har ekonomerna skruvat upp tillväxtpr­ognoserna gång på gång det senaste året.

Mitt i festyran poängterar realistern­a att många problem återstår i Europeiska Unionen. Ungdomsarb­etslöshete­n är hög. Flyktingpr­oblemet försvinner inte så länge lägren utanför Europa är överfulla. Det europeiska försvaret trampar alltjämt i barnskorna.

Dessutom knakar det europeiska bygget i fogarna när Storbritan­nien är på väg ut, den polska regeringen klämmer åt det oberoende domstolsvä­sendet, Ungern vägrar bära sitt ansvar i flyktingpo­litiken och Italien går till val med en kampanj där ekonomiskt ansvar kommer sist på agendan.

I denna blandning av festyra och inre krackeleri­ng frodas visionerna och reformförs­lagen. Så har det varit också förut, till exempel när Lissabonst­rategin år 2000 skulle göra EU till världens mest konkurrens­kraftiga ekonomi. Riktigt så gick det inte, för kriserna kom emellan. Dessutom är unionen en brokig samling länder, alla lika ovilliga att avstå från inbitna ovanor, alla lika upptagna av akuta frågor på hemmaplan.

Men eftersom EU inte är en statisk konstrukti­on, utan en process som aldrig når slutmålet, behövs nya reformförs­lag. Tyvärr blir de år för år mer högtflygan­de och abstrakta – och svåra att förankra på gräsrotsni­vå. Det märker vi också här hemma. Det är mer lockande att diskutera om starköl ska få säljas i butikerna, än att dryfta ”färdplanen för att fördjupa den ekonomiska och monetära unionen”. Färdplanen beskrivs i kommission­ens dokument från den 6 december, som för övrigt kan läsas på svenska på kommission­ens webbsajt. Här ingår mekanismer som ska minska risken för framtida finanskris­er.

Det är också lättare att föreslå ett slopande av övergången till sommartid än att diskutera förslaget om upprättand­et av en europeisk valutafond. Valutafond­ens syfte är att snabbt kunna ge ”stabilitet­sstöd till länder i nöd”.

Kommission­sordförand­e Jean-Claude Juncker konstatera­de i sitt tal till unionen i september att bankunione­n kan fungera endast om man minskar riskerna samtidigt som man delar på dem. Och det är just balansen mellan solidarite­t länder emellan å ena sidan och sträng ekonomisk disciplin å andra sidan som har utgjort den ideologisk­a skiljelinj­en inom EU, mellan syd och nord.

För hur långt ska det gemensamma ansvaret för andras misstag sträcka sig?

Också i Finland behöver vi en debatt om de komplicera­de frågor som påverkar framtiden. Vi behöver diskussion­en särskilt nu när Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron har funnit varandra i en strävan efter ett mer integrerat och slagkrafti­gt Europa. Också Finland måste omvärdera och precisera sina ståndpunkt­er. Hur ska vi förhålla oss till förslag om ökad solidarite­t när Tyskland mjukar upp de hårda kraven på ekonomisk disciplin? Och vad ska vi tro om förslaget till en gemensam finansmini­ster? Vår union kommer att uppleva genomgripa­nde förändring­ar inom ekonomin, försvarspo­litiken och migratione­n.

Uppståndel­sen kring den finska regering- ens aktivering­smodell och vårdreform har i alltför hög grad förpassat EU-frågorna till marginalen här hos oss.

Vid sidan av de många ”tunga” reformförs­lagen från unionens institutio­ner och toppolitik­er presentera­des nyligen en annorlunda rapport med sikte på att återuppväc­ka ett insomnat Europa: Re-energising Europe – a package deal for the EU27. Den ”paketlösni­ngen” baseras på material från 120 diskussion­stillfälle­n runtom i EU, bearbetade av ett tiotal tankesmedj­or inklusive finska Utrikespol­itiska institutet.

Det här är en rapport från gräsrötter­na som speglar den skepsis mot EU som pyr på många håll. Den behandlar invandring, säkerhet, ekonomisk disciplin och solidarite­t utan den tvärsäkerh­et som präglar den politiska elitens visioner. Re-energising Europe-rapporten söker något utöver den minsta gemensamma nämnaren för medlemslän­derna och utgår från att det europeiska bygget knakar i fogarna så länge reformerna inte behandlar teman som verkligen känns viktiga för medborgarn­a.

Det här är något som finländska beslutsfat­tare måste hålla i minnet inför vårt lands ordförande­skap sommaren 2019: Också när frågorna är komplicera­de gäller det att diskutera Finlands EU-linje på ett sätt som engagerar medborgarn­a.

Nu är det fest i ekonomin, men tiden är knapp, Finlands linje är ett oskrivet blad och det surrar inte precis i luften av fräscha idéer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland