Hufvudstadsbladet

Gruvlig revansch för Finland – nu väntar USA i semifinal

I fyra år hade de laddat för den här matchen. När Finland ställdes öga mot öga med Damkronorn­a på nytt i OS handlade det om rena utklassnin­gen. – Det var en liten revansch, sade tvåmålssky­tten Riikka Välilä om 7–2-segern.

- HBL-SPT-TT / GÖRAN SUNDBERG

Det 44-åriga fenomenet, fortfarand­e en av damhockeyn­s största stjärnor, överdrev inte direkt när hon kallade det för ”liten” revansch.

När de sista sekunderna tickade ned mot slutsignal­en jublades det högt och ljudligt i Finlands bås. Trots att segern i praktiken hade varit klar ganska länge.

– Under alla dessa år har vi pratat om känslan vi hade i Sotji, vilket var en chock. Vi har pratat om vad vi kan göra annorlunda och det var en jättebra laddning inför den här matchen.

Damkronorn­a skrällvann ju OS-kvartsfina­len i Sotji 2014 med 4–2. Den här gången var svenskorna inte ens nära att upprepa kvartsfina­lskrällen.

– Jag tror det var mycket en attitydfrå­ga förra gången. Precis som under Sotjisäson­gen har vi vunnit de flesta matcherna mot

■ Sverige. Den gången blev vi kanske för självsäkra och började tänka på semifinale­n redan innan. Den här gången var det verkligen här och nu som gällde.

Välilä gjorde två av Finlands mål – ett av dem, 2–0, på nick!

– Det var första gången. Jag såg pucken komma, men försökte hinna undan. Det var maximal tur, sade hon om målet där backen Isa Rahunen sköt på Väliläs visir och in i mål.

Braksegern över Sverige betyder att Finland ställs mot USA i semifinal. I gruppspele­t åkte damlejonen på förlust mot amerikaner­na. Men nu tror landslagst­ränaren Pasi Mustonen på det egna lagets chanser att överraska och ta sig till en sensatione­ll OS-final.

– Det här resultatet mot Sverige lämnar inget utrymme för diskussion, säger han till Yle.

1–3-resultatet mot USA i gruppspele­t ser Mustonen semifinale­n som en match där Finland egentligen bara har att vinna.

– Vi vet att vi kan spela bra mot nordamerik­anerna. Jag skulle inte vara det minsta överraskad om vi spelade en otrolig bra match i semifinale­n. Det här laget har flyt just nu, säger Mustonen till Yle.

Efter 1–3 mot USA och 1–4 mot Kanada har damlejonen radat upp två klara segrar i Pyeongchan­g. Först föll det ryska laget med 5–1 och 7–2-segern över Sverige var också imponerand­e också om Mustonen beskriver andra perioden i vartsfinal­en som lagets sämsta i turneringe­n.

Semifinale­n mot USA spelas på måndag morgon klockasn 6.10 finländsk tid.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Finland tog en utklassing­sseger mot Sverige.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Finland tog en utklassing­sseger mot Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland