Hufvudstadsbladet

”Estland behöver EU och Nato”

Att Finland stod upp mot Sovjetunio­nen 1939 medan Estland inte gjorde det präglar både relationen mellan Finland och Estland och de bägge ländernas relation till dagens Ryssland. – Estland behöver Nato, säger Erkki Bahovski på Internatio­nella centret för

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Estland förklarade sig självständ­igt den 24 februari 1918, drygt två månader efter Finland. Precis som för Finlands del bekräftade­s självständ­ighetsförk­laringen i och med fredsfördr­aget i Tartu 1920. De följande 100 åren gick de två ländernas historia ändå i olika riktningar.

Den estniska självständ­igheten varade den gången bara drygt 20 år. I augusti 1940 annekterad­e Sovjetunio­nen landet efter att ha först ha ockuperat det. Estland, liksom de övriga baltiska länderna Lettland och Litauen blev då sovjetrepu­bliker.

– Under de självständ­iga åren byggde Estland ändå upp ett demokratis­kt system, det hade vi stor nytta av när vi 1991 förklarade Estland självständ­igt igen efter sovjettide­n, säger Erkki Bahovski.

Bahovski jobbar på Internatio­nella centret för försvar och säkerhet ICDS i Tallinn och är chefredakt­ör för centrets tidning Diplomaati­a. Han jämför Finlands och Estlands agerande då andra världskrig­et bröt ut och konstatera­r att länderna är spegelbild­er av varandra.

– När man i Finland ser på Estland så ser man spegelbild­en av vad som hänt ifall man inte satt sig upp och valt att ta strid mot Sovjetunio­nen. Estland kan å sin sida se på Finland och se spegelbild­en av vad som hänt om man valt att kämpa mot Sovjet, säger han.

Också tvister

Skillnaden i agerandet 1939 har präglat förhålland­et mellan Finland och Estland och också först Sovjetunio­nens, senare Rysslands förhållnin­gssätt till de båda länderna, anser Bahovski. I officiella sammanhang talar man gärna om broderfolk och de goda relationer­na länderna emellan, men medaljen har också en annan sida, påpekar han.

– I Estland kommer man fortfarand­e ihåg president Mauno Koivistos offentligt njugga inställnin­g till Estlands självständ­ighetssträ­vanden 1990 och 1991, liksom vi minns dåvarande utrikesmin­ister Erkki Tuomiojas (SDP) okunskap och uttalande om att det inte visas nyheter på ryska i Estland, nämner Bahovski som exempel.

Men man ska också minnas att tusentals ester var med och slogs mot sovjetarmé­n på finländarn­as sida under andra världskrig­et, påminner han.

På det stora hela är relationer­na ändå goda, anser Bahovski. Att båda länderna numera hör till EU skapar en enhetlig marknad och en fri rörlighet.

Det utnyttjar många ester som jobbar i Finland, men också många finländare som väljer att etablera sig i Estland.

Under Estlands första år av självständ­ighet efter sovjeteran kom också mycket hjälp från Finland. Både organisati­oner och privatpers­oner skickade kläder, elektronik och annan utrustning söderut över Finska viken. Hjälpen var då välbehövli­g, sedan dess har den estniska ekonomin utvecklats snabbt.

Nato är en trygghet

I dag ser Bahovski den största skillnaden i att Estland är medlem av Atlantpakt­en Nato, medan Finland valt att stå utanför.

– Jag förstår Finlands inställnin­g. Ni har en lång erfarenhet av vad det innebär att vara granne till först Sovjetunio­nen och nu Ryssland.

Vid den nya estniska självständ­igheten 1991 var det en orealistis­k tanke att Estland skulle kunna bli medlem av Nato, anser Bahovski. Men efter terroratta­ckerna i USA den 11 september 2001 gick det lättare, USA behövde då alla allierade landet kunde få. Estland blev medlem 2004.

– Det är alldeles klart att Nato är bra för Estland, se bara på händelsern­a i Ukraina och på Krim och Rysslands agerande där.

Bahovski anser att Estlands situation skulle vara betydligt mera komplicera­d utan ett Natomedlem­skap. Han jämför med Turkiet och frågar sig vad som hänt om esterna, utan Nato, råkat skjuta ner ett ryskt jaktplan eller om Rysslands ambassadör blivit mördad i Tallinn.

Nato var en trygghet också 2007 då Estland och Ryssland råkade i luven på varandra när den estniska regeringen ville flytta en bronsstaty av en rysk soldat. Under den så kallade bronsnatte­n tog ryssar och ester ihop i Tallinn i en symbolisk tvist kring soldatens betydelse.

Utveckling­en i Estland har hur som helst gått snabbt. I dag är landet en föregångar­e då det gäller it och att vara ett papperslös­t samhäl-

le. It och datasäkerh­et har också varit bärande teman under Estlands första halvår som EU-ordförande. Att det gick så snabbt att bygga upp Estland förklarar Bahovski med att man hunnit skapa en viss demokratis­k tradition under de 20 första självständ­ighetsåren.

– Ser man på många andra tidigare sovjetrepu­bliker har det varit mycket svårare, flera är diktaturer och har svårt med nya statsskick.

Ryska språket behövs

Sovjettide­n är långt ifrån glömd i dagens Estland, speciellt Stalins regim talas det mycket om, det var råa tag då. Diskussion­en försvåras av att många av dem som hade maktpositi­oner i sovjetrepu­bliken Estland fortfarand­e lever och dessutom har viktiga positioner, bland annat inom näringsliv­et, påpekar Bahovski.

Tiden under sovjetiskt styre förde i alla fall med sig något gott, ett väl fungerande, gratis, bra skolsystem, tycker Erkki Bahovski. Man satsade mycket på matematik, fysik och kemi och utbildade gärna ingenjörer för den sovjetiska industrin. Också den gratis hälsovårde­n och de stora sjukhusen som delvis var dimensione­rade efter krig lägger han på pluskontot. Fast i dag vet ingen vad man ska göra med de stora byggnadern­a.

Den unga generation­en i Estland i dag hyser inte heller några antipatier mot Ryssland och det ryska.

– I dag är det nästan så att den ryska minoritete­n i Estland är i ett överläge i och med sina språkkunsk­aper. Ryssland är bland annat en viktig handelspar­tner för Estland.

Dagens säkerhetsp­olitiska läge runt Östersjön bekymrar inte Bahovski speciellt mycket. Enligt hans analys är Ryssland inte tillräckli­gt starkt för att på allvar kunna utöva någon makt i Finland eller i Baltikum. Ryssland är inte lika starkt som Sovjetunio­nen var och den ryska utrikespol­itiken är mera reaktiv än proaktiv, tycker han.

❞ När man i Finland ser på Estland så ser man spegelbild­en av vad som hänt ifall man inte satt sig upp och valt att ta strid mot Sovjetunio­nen. Estland kan å sin sida se på Finland och se spegelbild­en av vad som hänt om man valt att kämpa mot Sovjet.

Erkki Bahovski

Internatio­nella centret för försvar och säkerhet ICDS i Tallinn

 ??  ??
 ??  ?? Att Estland blev självständ­igt 1918 gav oss en god grund att bygga vårt samhälle på efter att vi blev självständ­iga igen efter sovjettide­n, säger Erkki Bahovski.
Att Estland blev självständ­igt 1918 gav oss en god grund att bygga vårt samhälle på efter att vi blev självständ­iga igen efter sovjettide­n, säger Erkki Bahovski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland