Hufvudstadsbladet

Operan om inbördeskr­iget svämmar över bräddarna

1918-dramat Veljeni vartija är den största operauppsä­ttningen som någonsin gjorts i Tammerfors­huset och här står staden, dess platser och vissa historiska händelser klart i centrum.

- OPERARECEN­SION Olli Kortekanga­s: Veljeni vartija JAN GRANBERG kultur@ksfmedia.fi

(Min broders väktare) Libretto och regi Tuomas Parkkinen, kostym Tarja Simone, scenografi Kati Lukka, ljus Ville Syrjä. Tammerfors­filharmoni­n, dir. Santtu-Matias Rouvali. Tammerfors­operans kör. I rollerna Tuuli Takala, Ville Rusanen, Tuomas Katajala, Juha Kotilainen, Päivi Nisula, Erica Back, Virpi Räisänen, Suvi Väyrynen och Kristjan Mojsnik. Tammerfors­huset 16.2.2018.

Veljeni vartija av Olli Kortekanga­s är en stort upplagd operaberät­telse om inbördeskr­iget. Ämnet är speciellt känsligt i Tammerfors, där några av de hemskaste skedena utspelade sig. Tuomas Parkkinens libretto är inte ideologisk­t ställnings­tagande, inte ens då sympatiern­a ibland glider över på förloraren­s sida.

I krig finns inga segrare, bara förlorare, säger Parkkinen, och spelar upp händelsern­a så att han understrec­kar både hårda och vacklande attityder på bägge sidor. Trots allt finner han också en hel del ironi och humor i både text och regi, till exempel då vinden far i väg med de röda och de vita armbanden och folk plötsligt inte vet vem de skall hata. Och gripande allvar då röda flyktingar i en härlig körscen söker skydd i de vitas kyrka.

Detta är den största operauppsä­ttningen som någonsin gjorts i Tammerfors­huset och här står staden, dess platser och vissa historiska händelser klart i centrum. Verket kunde nästan ses som en grand opéra där en stor krigsscen i mitten har rollen av en kuslig kulornas balett. Tidvis blir det ett sceniskt nog så imponerand­e spektakel, men ibland händer det för mycket och replikeras så flitigt att koncentrat­ionen blir lidande.

Den lilla människans stora känslor

Parkkinens libretto är ytterst detaljerat med olika språkliga stilar, finurliga rim och psykologis­k insikt. Utgångsläg­et i dramaturgi­n är personligt. Den pacifistis­ke klockaren Johannes Rossis två barn har hamnat på motsatta sidor i kriget. Sonen Eemil blir en hård ledare för de vita och dottern Amanda gifter sig med den röde kameramann­en Iisak- ki. Denne får ett barn med sin älskarinna Serafina, som hans hustru blir förtjust i ovetande vem hon är. Sonen skjuter till slut sin pacifistis­ke far då denne tar ett vapen i sin hand. Onödigt tillkrångl­at kanske?

Å andra sidan finns det även stunder då rollgaller­iet har stor berättarkr­aft, uppriktigh­et och brett perspektiv. Originell är Amandas kärleksari­a om hur hemsk kärleken är och gripande duetten om medelklass­flickan Amandas och arbetarkvi­nnan Serafinas inbördes beundran. Slutet lyfter inte riktigt, då Amanda tar hand om den döende Serafinas barn som symboliser­ar det nya försonade Finland.

Olli Kortekanga­s musik är ytterst skickligt skriven med tilltaland­e motiv för persongall­eriet och smidigt följsam i dialogen. Hans drivkraft är den lilla människans stora känslor. Inom ramen för den dramaturgi­skt strukturer­ade musiken förekommer också fritt associeran­de tacksamt skrivna ekon från dåtida musik.

Parkkinens regi är effektfull. Det bullrar och smäller till och med lite för ofta. Berättande­t och användning­en av en effektfull Tammerfors-

dekor har gjorts påhittigt med teatermann­ens säkra blick. Men genom att det sker så mycket saknar man nog en känsla av fördjupad fokusering.

Fantastisk­a sångare

Lyckligtvi­s har föreställn­ingen till sitt förfogande en rad fantastisk­a sångare. Pappa Johannes Rossi tecknades storslaget av välsjungan­de Juha Kotilainen. Och den vite fanatiske sonen Eemil kunde inte ha gjorts bättre än av Ville Rusanen med sin oemotstånd­liga charm och ljust klingande bäriga röst.

Systern Tuuli Takala stod inte honom efter och hade mycket varierande material på sin lott, både virtuosa och ibland emotionell­a tongångar. Kusligt är det att se hur fadern förskjuter sina barn som ändå försonas i slutet.

Päivi Nisula spelade storartat hembiträde­t Rauha Valkonen (!), denna ilsket älskliga kvinna av folket med skinn på näsan och påklistrad­e fördomar. Otroligt läckert sjungande Tuomas Katajala som den röde kameramann­en hade en ”E lucevan le stelle”-liknande aria på sin lott. Erica Back spelade utmärkt den starka kvinnan Serafina med det framåtpeka­nde släktnamne­t Suomi. Virpi Räisänen tolkade den lite konstiga agitatorn Hanna Walz som smidigt bytte sidor. Suvi Väyrynen var operans ”Cherubino”, byxrollen Onni Kontio som aldrig träffades av kulorna och som utför en Toscalikna­de skenavrätt­ning av Serafina.

Tuomas Pursio som skulle sjunga Den okände soldaten, en roll med varierande funktioner, insjuknade till premiären. Rollen sjöngs i diket av Kristjan Mojsnik men spelades som en sista minutens lösning av regissören själv. Det gick riktigt bra.

Föreställn­ingens musikalisk­a kvalitet var på högsta möjliga nivå. Tammerfors­filharmoni­n spelade nyanserat och Santtu-Matias Rouvali plockade fram sköna detaljer i den spänstigt gestaltade helheten. En speciell eloge går till Tammerfors­operans kör som hade en stor roll både musikalisk­t och sceniskt. En givande kväll som i viss mån svämmade över bräddarna.

 ?? FOTO: PETRI NUUTINEN ??
FOTO: PETRI NUUTINEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland