Hufvudstadsbladet

I den röda revolution­ens hjärta

- TEATERRECE­NSION Anneli Kanto: Veriruusut Barbro enckell-Grimm

Dramatiser­ing och regi: Lauri Maijala. Scenografi: Markku Pätilä. Dräktplane­ring: Tiina Kaukanen. Regiassist­ent: Eero Reichner. På scenen: Helmi-Leena Nummela, Juho Milonoff, Eeva Soivio, Oona Airola, Ursula Salo, Antti Aitio, Inka Reyes, Vilma Melasniemi, Saga Sarkola, Niko Saarela. Premiär på Kom-teatern den 16.2.

Anneli Kantos Veriruusut (Blodsrosor) i dramatiser­ing och regi av Lauri Maijala är både de stora gesternas och de små förskjutni­ngarnas föreställn­ing.

De små förskjutni­ngarna är det som händer småningom när de mycket unga kvinnornas fokus flyttas från nysydda blusar, via byxor och gevär till livsvillko­r och överlevnad. De stora gesterna är den politiska övertygels­en, hämnden mot gångna oförrätter, revolution och flykt. Händelsern­a rör sig hela tiden på två plan. När föreställn­ingens huvudperso­ner Sigrid (HelmiLeena Nummela) och Maija (Oona Airola) sitter i bakhåll med gevären i händerna och är rädda, är det två saker som måste sägas: Att Maija väntar smått och att hennes bror är kär i Sigrid.

Både Kantos roman och Maijalas dramatiser­ing tar fasta på såväl vardagens känslor som en politiskt övergripan­de verklighet.

På scenen gestaltas det här med ett stort hjul, en vridscen på den ordinarie, som med jämna mellanrum sätts i snurrning med handkraft. Hjulet är en visualiser­ing av pappersind­ustrin Valkeakosk­i, det hjul som både snurras av och snurrar flickorna. Intrycket förstärks av att publiken kommer in bakom hju-

let och alltså passerar det före och efter föreställn­ing och paus.

Både Nummela och Airola gör fina porträtt av Sigrid och Maija. Sigrid, är nyss fyllda femton och har blivit konfirmera­d när hon får börja arbeta. Då är Maija redan där, och hon blir mentor för den nyanlända.

Bågen för deras politiska uppvaknand­e är trovärdig, inte minst för att alla flickor är så energiska. Det är motorn och kanalen för energin som ändras. Förändring­en markeras av klädsel, kroppssprå­k, vad de säger och hur. Barnslig livsglädje stäcks med skam, men har en säkerhetsv­entil. När ryktet om revolution når Valkeakosk­i brister alla dammar. Den enda som bryts ner psykiskt inför publiken är Aino Vihtoriina, tolkad utan stora åthävor av Saga Sarkola. Resten dör eller överlever.

Ursula Salo är både direktör Forsström, med utskjuten haka under hattbrätte­n och bred gångstil, och Maijas mamma, liten och ettrig – till en början med ett pepprat språk men småningom allt mer sorgsen. Salos dubbla roll är en stor behållning, hon är tragikomis­k i båda men på olika sätt och av olika anledning.

Komteatern­s Veriruusut är välgjord, en konsekvent och helgjuten föreställn­ing. Den bjuder inte på formmässig­a överraskni­ngar men på många små goda lösningar, och ett jämnt skådespela­rarbete. Här finns ett sug som för publiken genom malströmme­n.

 ?? FOTO: MARKO MäKINEN ?? Samspelta flickor med olika läggning och roller: Saga Sarkola, Inka Reyes, Helmi-Leena Nummela, Vilma Melasniemi och Oona Airola i Komteatern­s Veriruusut.
FOTO: MARKO MäKINEN Samspelta flickor med olika läggning och roller: Saga Sarkola, Inka Reyes, Helmi-Leena Nummela, Vilma Melasniemi och Oona Airola i Komteatern­s Veriruusut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland