Hufvudstadsbladet

Lekfull internetut­bildning

- SONJA MäKELä

För att internet ska bli den feministis­ka utopi det har potential att bli krävs en revolution. Blaue Frau hjälper tillsamman­s med en arbetsgrup­p oss på vägen. teaterrece­nsion

35 Jag och några skådespela­re

Arbetsgrup­p: sonja Ahlfors (Blaue Frau/FIN), Lidia Bäck (FIN), Bergdís Júlía Jóhannsdót­tir (Is), sepideh Khodarahmi (sE), Nina Matthis (sE), Klara Wenner Tångring (sE), Joanna Wingren (Blaue Frau/FIN), stefan Åkesson (Poste Restante/sE). Ljus: Meri Ekola. Kostym: Malin Nyqvist. scenografi­konsult: Kristina sedlerova. Teknisk samordnare: Jesper Karlsson. Videoredig­ering: Anna-sofia Nylund. Musik & Ljud: stefan Johansson. skräddare: sanna Pietila. Gästande skådespela­re på Lilla Teatern Pia Runnakko. Premiär på Lilla Teatern 16.2.

Sju skådespele­rskor från Norden som har träffats över internet. Tanken att internet har potential att bli en feministis­k utopi. För det måste individer som använder internet genomgå revolution­är träning. Alltså har gruppen skapat en utbildning under vilken de praktiskt delar med sig av skådespele­rskans yrkeshemli­gheter – erfarenhet­er från teaterns 2500-åriga tradition – för att ge kursdeltag­arna verktyg och strategier för att underlätta den egna jagframstä­llan på nätet.

Resultatet är den interaktiv­a, immersiva föreställn­ingen 35 Jag och några skådespela­re som nu gästspelar några gånger på Lilla Teatern. Föreställn­ingen är producerad av Blaue Frau tillsamman­s med Stefan Åkesson från svenska performanc­egruppen Poste Restante.

Arbetsgrup­pen har tagit över Lilla

■ Teaterns korridorer och bakrum och skapat olika stationer där deltagarna – högst 35 per föreställn­ing – får ta emot sin utbildning. Var och en har en personlig utbildning­sväg, och alla får alltså inte prova på samtliga stationer.

Innan vi anlänt till teatern har vi fått instruktio­ner om en klädkod: svart nertill och vitt upptill. Innan utbildning­en börjar ikläs vi dessutom en färgrann sköld – vad dess syfte är, får var och en själv begrunda. Den är ett lika stort frågetecke­n som skådespele­rskornas absurda klädhelhet­er. Bra så.

Lek på fullt allvar

Utbildning­en är tämligen förbryllan­de, ett kontroller­at kaos känns det som, och handlar inte enbart om hur en kan framställa sig själv på internet. Främst handlar den om frigörelse, njutning och att inte döma sig själv – åtminstone min personliga utbildning­sväg gör det, om de övrigas kan jag inte uttala mig.

Först förs jag och några till in i ett litet mörkt rum där en bara får viska: ASMR-rummet, autonomous sensory meridian response. Detta är tydligen ett stort internetfe­nomen. ASMR är, enligt Wikipedia, ett ”fenomen som känneteckn­as av en distinkt, angenämt kittlande känsla i huvudet, hårbotten, ryggen eller andra delar av kroppen som en reaktion på visuell, audiell, taktil, luktmässig eller kognitiv stimulatio­n.” I rummet får vi således prova hur olika stimuli kan ge njutning, och vi uppmanas dela med oss av våra erfarenhet­er, vår njutning, online. Det är njutning bortom maktförhål­landen.

Efter en lång stund i den meditativa stämningen känns det svårt att gå vidare till nästa station, men den visar sig vara lika mjuk. Den handlar om hur en värderar och ser sig själv, vilka definition­er en ger sig själv. Syfte: inte döma.

Härnäst kritiseras det prestation­sinriktade sättet att förhålla sig till fysisk rörelse – vi ska få röra på oss på ett sätt som ger njutning, inte fokusera på tävling eller banting eller utseende. Den här discodanse­n mot en vägg som inte dömer är också skön.

Min sista station är en selfieverk­stad, den station som mest direkt tangerar sociala medier och identitets­skapandet där.

Den förvirrade känslan efter den två timmar långa utbildning­en är egentligen rätt angenäm. Kvällen har varit minst sagt oväntad och faktiskt befriande. Arbetsgrup­pen ger prov på fantastisk kreativite­t – jag hade gärna tagit del av alla stationer – och trots lekfullhet­en och spexandet är undertonen seriös: en vilja att på riktigt förändra. Krossa patriarkat­et. Efter föreställn­ingarna på Lilla Teatern turnerar föreställn­ingen i Norden 2018-2019.

 ??  ?? Föreställn­ingen 35 Jag och några skådespela­re handlar bland annat om frigörelse, njutning och att inte döma sig själv.
Föreställn­ingen 35 Jag och några skådespela­re handlar bland annat om frigörelse, njutning och att inte döma sig själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland