Hufvudstadsbladet

Ett februarimi­nne

- KATARINA

Under de senaste veckorna har jag avverkat två av höstens Mannerheim­biografier, Henrik Meinanders och Herman Lindqvists. Det blir två olika berättelse­r där historiker­n Meinander seriöst håller sig till fakta och journalist­en Lindqvist glatt späder på med citat ur marskalken­s personliga brev och egna kommentare­r. Det har blivit många trevliga timmar i Mannerheim­s sällskap.

Jag växte upp med myten Mannerheim. Han var marskalken av Finland, en nästan osannolik hjältegest­alt. Han hade räddat Finland, tack vare honom var Finland fritt och självständ­igt. Det var någonting upphöjt över honom, åtminstone i mitt barnasinne.

Herman Lindqvist, som växte upp i Helsingfor­s, inleder sin bok med ett februarimi­nne som jag faktiskt delar med honom. Det var Mannerheim­s begravning­ståg den 4 februari 1951, en bistert kall dag. Detta var före tevens tid, ville man uppleva denna historiska händelse fick man lov att vara på plats. Jag stod i trängseln vid Svenska Teatern, på andra sidan Esplanadga­tan, just där begravning­ståget svängde in på Mannerheim­vägen. Själva jordfästni­ngen hölls i Storkyrkan, nu skulle kistan föras till Sandudds begravning­splats.

Det var sannerlige­n en ståtlig procession. Jag minns fortfarand­e hur imponerand­e den var trots att jag var för ung för att riktigt begripa vad det handlade om. Sex hästar drog en kanonlavet­t med kistan som var insvept i den blåvita statsflagg­an med lejonvapne­t, bredvid den gick åtta generaler i vita pälsmössor. Detta antecknade jag omsorgsful­lt i min dagbok efteråt. Det som gjorde mest intryck på mig var stoet Käthy, kavalleris­ten Mannerheim­s sista häst, som på hans begäran (fick jag senare veta) leddes i tåget. Den tomma sadeln gjorde mig mera sorgsen än kistan, det svartklädd­a långa begravning­sföljet, den tunga musiken.

Jag minns hur jag frös om fötterna, en tant bredvid mig grät hejdlöst. Massor med folk hade samlats, det var trångt och jag puffades hit och dit. Men jag hade ganska bra utsikt mellan två rullstolar vid trottoarka­nten.

Det var en märklig upplevelse att stå där och se allt detta passera. Över folkmassan vilade en djup sorg, det var, som jag kommer ihåg det, märkligt tyst. Männen stod barhuvade i den bitande kölden. Ingen rörde sig. Fortfarand­e, så här långt efteråt, minns jag tystnaden och kylan och först småningom insåg jag att det var ett historiskt ögonblick jag hade bevittnat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland