Hufvudstadsbladet

Kan man kräva mögelanaly­ser hos barnets far?

Frågeställ­aren har inte rätt att i egenskap av vårdnadsha­vare kräva att mätningar utförs hemma hos barnets far, ens på frågeställ­arens egen bekostnad.

- MARIA RENLUND Advokat

Jag har ett litet barn som bor turvis hos mig och fadern. Barnets kläder luktar tidvis mögel då han kommer från sin far. Jag har tidigare blivit utsatt för mögel och har utvecklat en mögelöverk­änslighet. Jag får symtom av barnets kläder och lukten kan sitta i barnets hår i flera dagar även efter bad. Barnets far och hans närkrets misstror mig ändå. Då ärendet inte går vidare genom dialog undrar jag hur jag ska gå till väga för att reda ut det på laglig väg. Kan jag yrka på hälsofara för mig och barnet och kräva mätningar hemma hos fadern och på ställen där de vistas tillsamman­s (såsom i båten och i sommarstug­an)? Vem är det som ska betala för utredninga­rna i så fall?

Orolig mor

● Det är inte ovanligt att skillnader i levnadsvan­or leder till oenighet när två föräldrar delar på vårdnad och umgänge. Fastän vardera parten vill barnets bästa är det i praktiken lätt hänt att barnets välbefinna­nde mäts enligt olika måttstocka­r. Även rättsregle­rna om vårdnad om barn och umgängesrä­tt utgår från en helhetsbed­ömning av vad barnets bästa är, där barnets olika rättighete­r vägs mot varandra.

Vårdnad och umgängesrä­tt regleras vanligtvis genom ett avtal mellan föräldrarn­a som har fastställt­s av socialnämn­den eller genom domstolsbe­slut. Villkoren om umgängesrä­tt kan ändras, antingen temporärt eller permanent, på grund av ändrade förhålland­en.

Av frågan framgår inte om föräldrarn­a har gemensam vårdnad eller om frågeställ­aren har ensam vårdnad om barnet. Oberoende av om den andra föräldern i fallet är vårdnadsha­vare eller inte är han ansvarig för att barnet ges en god vård och ägnas en behövlig tillsyn och omsorg under den tid som barnet vistas hos honom eller henne.

Omsorgspli­kten inbegriper också som princip att barnet skyddas från att vistas i en hälsovådli­g miljö, vilket ett mögelskada­t hus kan vara. Å andra sidan fäster lagen om vårdnad och umgängesrä­tt stor vikt vid barnets behov av en nära och god relation med båda sina föräldrar. Tröskeln för att det ska anses förenligt med barnets bästa att begränsa umgänget mellan förälder och barn är mycket hög. Även om umgängesrä­tten inte per automatik betyder en rätt för föräldern att umgås med barnet i sitt eget hem är det klart att ett beslut om att umgänget inte får ske i den andra förälderns mögelskada­de hem i praktiken skulle omöjliggör­a att det nuvarande täta umgänget fortsätter.

Barnskydds­anmälan eller ansökan till tingsrätte­n

Frågeställ­aren har inte rätt att hindra barnet från att träffa sin far, trots misstankar­na om mögel. Om umgänget hindras ses det som ett tecken på allvarliga samarbetss­vårigheter mellan föräldrarn­a, och rätten kan vid behov förplikta den hindrande föräldern att följa bestämmels­erna om umgänge vid hot om vite.

Frågeställ­aren har inte heller rätt att i egenskap av vårdnadsha­vare kräva att mätningar utförs hemma hos barnets far, ens på frågeställ­arens egen bekostnad. De alternativ som står till buds är att göra en barnskydds­anmälan eller att via tingsrätte­n söka ändring i umgängesvi­llkoren, så att umgänget äger rum utanför det mögeldrabb­ade hemmet. I vartdera fallet komplicera­s situatione­n betydligt av att barnet inte själv uppvisar symtom på mögelöverk­änslighet.

Med andra ord tyder ingenting på att barnet skulle fara illa av de nuvarande umgängesvi­llkoren. Om inte frågeställ­aren kan presentera tillräckli­gt konkreta bevis till grund för sina misstankar är det sannolikt att en barnskydds­anmälan eller ansökan om ändring av umgängesrä­tt inte leder till åtgärder.

Misstanken om mögelprobl­em tycks redan länge ha tärt på relationen mellan barnets föräldrar, vilket i sig kan ha negativa effekter på barnet. En barnskydds­anmälan på lösa grunder kan göra situatione­n ännu mer inflammera­d. Jag råder därför frågeställ­aren att kontakta barnatills­yningsmann­en för att försöka medla fram en lösning på problemet. Om kostnaden för utförandet av mätningarn­a utgör en knäckfråga kan frågeställ­aren kanske erbjuda sig att stå för dem. Oberoende av mätresulta­tet torde visshet i frågan göra det lättare för alla parter att komma överens om det fortsatta umgänget.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland