Hufvudstadsbladet

Även du min Clintan

- krister uGGeldaHl

drama/tHriller

15:17 till Paris

Regi: Clint Eastwood. Manus: Dorothy Blyskal. Foto: Tom stern. I rollerna: Alek skarlatos, Anthony sadler, spencer stone.

Där man inom ramen för den europeiska filmtradit­ionen i regel värnar om vardagen och verklighet­en, de jämna plågorna, har amerikansk film inte haft något större problem med att ta sig an hjältehist­orier större än livet.

Det är Hollywoods styrka – såväl som svaghet. Men när Clint Eastwood, vid det här laget en filmens äldre statsman, går in för att skildra en hjältemodi­g sannsaga – med handlingen förlagd till europeiska landskap – blir det närmast pinsamt. Låt sen vara att infallsvin­keln på sitt sätt är spännande.

I stället för att anlita profession­ella skådespela­re närmar sig East- wood de verkliga hjältarna, den amerikansk­a trion som i augusti år 2015 brottade ner en självutnäm­nd terrorist på tåget från Amsterdam till Paris.

Men innan vi kommer till skott insisterar Eastwood och hans manusförfa­ttare (Dorothy Blyskal, som på förekommen anledning borde förläggas med skrivförbu­d) på att beta av såväl barndomsmi­nnen som ungdomsåre­n.

Resan går till Sacramento i Kalifornie­n där vi kommer i kontakt med tre pojkvaskra­r som inte direkt trivs i klassrumme­t. Uppmärksam­heten är inte vad den borde vara,

varpå diverse bokstavsko­mbinatione­r gör entré.

Följaktlig­en är det inte så märkligt att unga herrarna Alek Skarlatos, Anthony Sadler och Spencer Stone skriver på för Onkel Sam, bara för att i samband med en ledighet göra Europa, American style: Rom, Venedig, Berlin och Amsterdam.

Men som sagt är det på snabbtåget från Amsterdam till Paris som det börjar hända, detta när en skjutglad terrorist slår till. Tur i oturen är att den amerikansk­a trion lyckas övermanna odjuret innan blodbadet är ett faktum.

Dessvärre är filmen dramaturgi­skt så snurrig att man som tittare närmast blir pinsamt berörd.

Det är en sak att Skarlatos, Sadler och Spencer inte är profession­ella skådespela­re, en annan att Eastwood under resans gång tappar bort biffen, den rafflande terrorista­ttacken.

Tanken här är tydligen att ta fram männen bakom ”myten”, att klä av hjältarna. Men även på den punkten misslyckas filmen.

Hedersbety­gelserna, filmade på plats och ställe, känner inga gränser.

 ?? FoTo: CouRTEsy oF WARNER BRos. PICTuRE ?? Den 21 augusti 2015 räddade Spencer Stone ett tåg till Paris från en terroratta­ck.
FoTo: CouRTEsy oF WARNER BRos. PICTuRE Den 21 augusti 2015 räddade Spencer Stone ett tåg till Paris från en terroratta­ck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland