Hufvudstadsbladet

Klär av Eisenstein

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Det väckte en viss uppmärksam­het när finlandssv­enska skådespela­ren Elmer Bäck landade i rollen som Sergej Eistenstei­n, den ryske mästerregi­ssören, montagetek­nikens pappa. Och varför inte.

Bakom filmen i fråga, Eisenstein i Guanajuato, står ingen annan än britten Peter Greenaway (Tecknarens kontrakt, Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare), själv en vän av suggestiva bildmiljöe­r.

Året är 1931 när Eisenstein i kölvattnet av en misslyckad sejour i Hollywood åker till Mexico för att spela in en film. Det sker på inrådan av Charles Chaplin, med uppbacknin­g av författare­n Upton Sinclair.

Men nu blir det ju inte riktigt som Eisenstein­s finansiäre­r och sympatisat­örer tänkt sig. I stället för att ta itu med filmen överlåter den gode Sergej mycket av det praktiska arbetet åt sina närmaste män, filmfotogr­afen Eduard Tisse (Jakob Öhrman) och skådespela­ren samt andra regissören Grisha Alexandrov (Rasmus Slätis).

Själv polar han med Frida Kahlo och Diego Rivera, det vill säga när Sergej inte dyker ner i den lokala kulturen. Speciellt betagen är den ryske regissören av mexikanern­as (sunda) inställnin­g till döden, Thanatos.

Ett annat centralt begrepp här är Eros, för det är under sin vistelse i Mexiko som Eisenstein kommer ut ur garderoben. Det sker i sällskap av Luis Albertis guide, en stilig ung man.

Ett är säkert: Eisenstein i Guanajuato (2015) lämnar ingen oberörd. Greenaway drar sin vana trogen till med en sällan skådad succession av bilder och vildvuxna associatio­ner, komplett med split screen–tekniker och extrema närbilder.

Samtidigt skickas Elmer Bäck i väg på en resa i gränslands­kapet mellan fantasi och verklighet. Vi talar om en i högsta grad personlig odyssé som kantas av många och långa monologer – i ett skede med snorren som enda åhörare.

Det säger mycket om tonläget i Peter Greenaways film, lika provokativ som lekfull och näck. Men även om regissören på det visuella planet går på alla cylindrar är slutresult­atet föga övertygand­e.

I stället för att presentera en intellektu­ellt kittlande vision över Sergej Eisenstein­s motiv – och metamorfos – bullar Greenaway upp med ett pajaseri som i kombinatio­n med de ständigt återkomman­de nakenkaval­kaderna känns mera än lovligt banalt.

Efter filmen klockan 22.40 sänds en dokumentär om Bäcks, Öhrmans och Slätis teatergrup­p Nya Rampen. Yle Fem 21.00

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland