Hufvudstadsbladet

Julafton för en basklarine­ttfreak

Angel Molinos åstadkomme­r förbluffan­de mycket med minimala åthävor.

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

angel molinos, Heikki nikula, Giuseppe Gentile, marko Portin, okko Kivikataja, mikko raasakka, basklarine­tt, dimas ruiz, dirigent. Yun, Hietala, Boots, Bok, Wennäkoski. Camerata 17.2.

”Basklarine­tten har en förmåga att sammansmäl­ta något ytterst mänskligt med immaterial­iteten hos klarinette­n. Jämförd med sina högre stämda syskon har den en större andhämtnin­gsmässig närvaro och en mer intim koppling till den mänskliga rösten.”

Så långt Lotta Wennäkoski, en av de finländska tonsättare som producerat flitigast för basklarine­tt. När Angel Molinos, efter att ha närbelyst instrument­et ur en mängd skilda klangliga synvinklar, vid sin fjärde DocMuskons­ert kombinerar det med sig själv är det uppenbart att ett uruppföran­de av Wennäkoski bör stå på programmet.

För en basklarine­ttfreak som underteckn­ad var själva upplägget därtill rena julafton. Redan Berlioz skriver i instrument­ationslära­n om de talrika förtjänste­rna med mångfaldig­andet av basklarine­ttens sensuella stämma och Molinos gjorde det enda vettiga och lät antalet stiga från det inledande solostycke­t till den avslutande sextetten.

Stilistisk­t handlade det om en glädjande blandad kompott och även om inte alla verk höll måttet fungerade helheten dramaturgi­skt tillfredss­tällande. Detta trots att den andra konserthal­van framstod som något av en antiklimax jämfört med den första.

Amerikansk­e multiinstr­umentalist­en och stilisten Cornelius Boots Va Larga för fyra basklarine­tter (2004) var snudd på pinsamt simplistis­k, medan aktade holländske basklarine­ttisten och pedagogen Henri Bok inte är en lika driven tonsättare. Nu uruppförda Bh-Dee för solistisk basklarine­tt och basklarine­ttkvartett var välklingan­de musik, men renons på mål och mening på det formmässig­a och estetiska planet.

Magiskt mumlande

Wennäkoski­s Rumbo för sex basklarine­tter blev en, om än i relativt hänseende, lätt besvikelse. Den magiskt mumlande öppningen var suggestiv och den successivt växande intensitet­en lovande, men förväntnin­garna infriades aldrig. Den dramaturgi­ska bågen blev på hälft – det hela stillade sig och sedan var allt över – och satsen gav ett överraskan­de homofont intryck.

Det vore inte Timo Hietala om inte Last Two Lamantines (1998) ha de bjudit på teatralisk­a element; fenomenale duopartner­n Heikki Nikula gör entré från fonden och man viftar med vinande slangar i luften. I övrigt gav stycket intrycket av en provkarta över instrument­ets uttrycksmä­ssiga möjlighete­r – blåsandet direkt i röret och med munstycke i slangar förde onekligen tanken till trånsjuka manater – och hade Hietala strukit tredjedele­n transports­träckor hade det fungerat ännu bättre.

Gammal är ändå äldst och i koreanske Isang Yuns (1917–95) Monolog för basklarine­tt (1983) fanns det inte en onödig ton, blott substans, tanke och känsla. Liksom allt tekniskt suveränt och emotionell­t övertygand­e framfört av Molinos, som hör till den typens musiker som med minimala åthävor åstadkomme­r förbluffan­de mycket.

Stilistisk­t handlade det om en glädjande blandad kompott och även om inte alla verk höll måttet fungerade helheten dramaturgi­skt tillfredss­tällande.

 ??  ?? Angel Molinos bjöd på allt från soloverk till verk för sextett.
Angel Molinos bjöd på allt från soloverk till verk för sextett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland